IMG_8545_bewerkt

Astor-toren is hoogste in nieuwe bouwtechniek van Hooyberghs

Vandaag is de meiboom gezet op de Astor-zorgtoren in Geel. Het 11 verdiepingen tellende gebouw werd opgetrokken in Cross Laminated Timber (CLT), een nieuwe bouwtechniek van aannemingsbedrijf Hooyberghs uit Arendonk (B&R Bouwgroep).

De 62 assitentiewoningen van De Anjers in Balen trok Hooyberghs ook al op in CLT. Najaar 2018 startte dezelfde aannemer met een nieuw ambitieus CLT-project, de 40m hoge Astor-toren op de site Klein Veldekens in Geel. Tot op heden is dit het hoogste gebouw in deze techniek in België.

Snelheidsvoordeel
Bouwen in CLT houdt in dat in de plaats van het klassieke metselwerk gebruik wordt gemaakt van grote massieve platen. Die bestaan uit 3 tot 7 tegen mekaar gelijmde houtlagen. Door de lagen telkens kruiselings te verlijmen worden de platen extra sterk en stabiel maar blijven ze licht. Een groot pluspunt voor de plaatsing.

“Door te kiezen voor CLT in plaats van de gemetselde klassieke ruwbouw, werd de toren opgetrokken in slechts 8 maanden. Een niet te miskennen snelheidsvoordeel”, zegt Tom Van Hauwe, algemeen directeur Hooyberghs.

De zorgtoren zal plaats bieden aan 164 bewoners. Astor is een samenwerkingsverband van de vzw’s Astor, MPI Oosterlo en ONS. Hooybergs telt ruim 170 medewerkers en is 1 van de grotere bedrijven binnen B&R Bouwgroep. Het realiseert vooral woon-, woonzorg- en sociale woonprojecten.