Avery Dennison trekt nieuwe werknemers aan dankzij fietsplan

TURNHOUT - Gezond, kostenbesparend en milieuvriendelijk. Drie argumenten die de fiets-policy van Avery Dennison in Turnhout kleuren. Samen met fietsleverancier Partner Cycles Company en hr-partner SD-Worx hebben ze dit fietsplan uitgewerkt. "Bovendien helpt de fiets-policy om nieuwe werknemers aan te trekken", zegt hr-business partner Els Hooybergs.

Het fietsleaseprogramma van Avery Dennison biedt werknemers die graag met de fiets naar het werk komen, een selectie fietsen aan via een fietsleaseplan. Dat plan maakt deel uit van het flexibele verloningsprogramma van het bedrijf. Het is een idee van een werkgroep van werknemers om dergelijk plan uit te werken.

Het programma is in april 2020 van start gegaan. Avery Dennison ondersteunt het fietsleaseplan met een investering in meer lockers met opladers, meer fietsenstallingen en acties rond gezonde voeding.

Speedpedelec

Kurt Vervloesem is productie-ingenieur bij Avery Dennison. Hij kon via zijn eindejaarspremie een speedpedelec van 5.500 euro leasen. "Het fietstraject van 31 kilometer enkel duurt ongeveer vijftig minuten. Deze dagelijkse ritten maken mijn hoofd helemaal leeg. 's Morgens rijd ik richting zonsopgang en 's avonds richting zonsondergang. Hoe mooi is dat? Ik heb het gevoel dat ik erdoor veranderd ben, meer één met de natuur, lichaam en geest."

 

Projectingenieur Peter Behiels: “Het is fijn dat er speciale lockers zijn op het werk om de batterij veilig op te laden.”

Collega Peter Behiels rijdt met zijn elektrische fiets op twintig minuten naar het werk, maar breit daar vaak nog een extra traject aan, om een uur te kunnen fietsen. “Ook in mijn vrije tijd neem ik nu vaker de speed pedelec voor lange afstanden. De gezinswagen is meer ter beschikking van mijn gezinsleden en verslijt minder snel.”

Twaalf aanwervingen

Avery Dennison organiseerde dit jaar een eerste Bike to Work-wedstrijd. Elk team dat in die periode samen de meeste dagen naar het werk fietste, ontving een cadeaubon per teamlid. “De openheid van het bedrijf voor suggesties van werknemers en het stimuleren van leuke en gezonde activiteiten hebben ons geholpen om geschoolde technici aan te trekken. In 2022 heeft Avery Dennison tot nu toe twaalf technische operatoren kunnen aanwerven. We leveren inspanningen om er nog minstens zes aan te werven.”

Els Hooyberghs benadrukt de voordelen voor de werknemer. “Elkeen heeft de vrije keuze om al dan niet met de fiets naar het werk te komen. Maar onze werknemers geven aan dat het fietsen naar het werk niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenbesparend. Ze besparen op dure fossiele brandstof.”