ziekenhuis pexels-photo-127873

AZ Turnhout centraliseert weefselstalen van Kempische patiënten

De samenwerking tussen de ziekenhuizen van Geel, Herentals, Mol en Turnhout bestaat al geruime tijd. De centralisatie van de laboratoria voor pathologische anatomie is een volgende concrete stap in deze samenwerking. Al het weefselonderzoek van patiënten over de hele Kempen zal vanaf 1 juni in het labo van AZ Turnhout gebeuren. Hiervoor is er fiks verbouwd en uitgebreid.

“De centralisatie van de labo’s pathologische anatomie in het ziekenhuis van Turnhout op campus Sint-Jozef is een belangrijke concrete realisatie binnen een jarenlange nauwe Kempense samenwerking", zegt Rudy Van Ballaer, coördinator van ZNK. “Waarom centraliseren we die labo’s? Om meerdere redenen, zoals het bundelen van expertise en kwaliteit, maar zeker ook om samen te kunnen investeren in soms dure innovatie en zo nog meer gespecialiseerd en nauwkeurig onderzoek te kunnen doen voor de Kempense patiënt.”

Op 3 mei verhuisden al 5 medewerkers van Herentals naar Turnhout. Op 1 juni komen daar nog eens 8 collega’s bij uit Geel. Geel en Mol werkten reeds langer samen waarbij de onderzoeken gebeurden in het labo pathologische anatomie in Geel. Deze stalen zullen vanaf nu ook naar Turnhout komen. De eerste verdieping van campus Sint-Jozef op de Steenweg op Merksplas is speciaal hiervoor verbouwd en groter gemaakt.

“De wachttijd voor een weefselonderzoek zal hierdoor niet oplopen, in tegendeel.” Dat verzekert patholoog Leen Van Leuven, directeur labo pathologische anatomie. “Meerdere keren per dag worden in de verschillende ziekenhuizen de stalen met speciaal transport opgehaald en afgeleverd in Turnhout. Voor stalen die onmiddellijk moeten worden onderzocht, omdat ze het verdere verloop van een ingreep bepalen, de zogenaamde vriescoupes, blijft er permanentie in de labo’s van Herentals en Geel.”

Sinds 2014 werken AZ Turnhout, AZ Herentals, H. Hartziekenhuis Mol en Ziekenhuis Geel samen aan de uitbouw van kwalitatieve patiëntenzorg. Eind 2016 werd deze samenwerking verankerd in het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK).  Ook het Kempens Hartcentrum, het Netwerk Oncologie Kempen, de centra voor collectieve autodialyse en samenaankoopdossier Taxandria zijn concrete projecten van het Ziekenhuisnetwerk Kempen.