IMG_2126

AZ Turnhout vult chemozakjes bij Amival

AZ Turnhout verhuist zijn chemobereidingen naar buitenshuis. Een primeur, want geen andere Vlaamse ziekenhuisapotheek werkt buiten de muren van een ziekenhuis. Het Turnhoutse ziekenhuis vult vanaf midden volgende maand onder andere infuuszakjes voor chemotherapie bij het Turnhoutse maatwerkbedrijf Amival.

Het Centrum voor Oncologie in AZ Turnhout heeft zijn activiteiten de jongste jaren sterk uitgebouwd. Er zijn meer artsen en nieuwe disciplines en therapieën zoals hematologie (bloedkanker) en stamceltransplantaties. Heel wat patiënten krijgen een behandeling met chemotherapie, die in tabletten of vloeibaar via een infuus of injectie wordt toegediend. De ziekenhuisapotheek maakt dagelijks een 60-tal infuuszakjes en spuiten met chemo.

Voor het toegenomen werk was niet langer plaats in de huidige apotheek en een verbouwing zou veel kosten. Amival bood de oplossing. Ze leggen zich al langer toe op het verwerken van producten uit de gezondheidssector. Voortaan huurt het ziekenhuis 1 van hun nieuwe cleanrooms.

“Op campus Sint-Elisabeth hadden we maar 1 bereidingskast waar we chemo konden maken, in de nieuwe ruimte op Amival beschikken we over 2 gloednieuwe isolatoren”, legt hoofdapotheker Annelies Deckers uit. “Deze bieden een nóg hogere veiligheid dan onze huidige infrastructuur.”

Extra werk
De extra activiteit zorgt voor meer werk bij Amival. Een voltijdse chauffeur zorgt voor het transport tussen Amival en het ziekenhuis en de ruimte wordt gepoetst door mensen van Amival. Het maken van de chemobereiding blijft het werk van de ziekenhuismedewerkers.

“Wij zijn heel tevreden met deze samenwerking”, zegt Jan Boeckx, algemeen directeur van Amival. “We deden al wel wat labelwerk voor AZ Turnhout, maar dit is toch nog van een andere orde. Niet alleen is dit een mooi voorbeeld van inclusie, waarbij onze medewerkers en die van AZ Turnhout elke dag samenwerken. Het is bovendien 1 van de eerste resultaten van onze strategie van ‘proactieve ontzorging’ waarbij we met onze klanten op zoek gaan naar manieren waarop we hun kunnen helpen te focussen op hun kerntaken.”