DSC_0102

B-token maakt jetons van versleten visnetten

B-token uit Retie, wereldwijd marktleider in de productie van jetons, heeft vanmorgen zijn nieuwe Ocean Token voorgesteld. Die is gemaakt van gerecycleerde Scandinavische visnetten. De eerste bestelling van 100.000 stuks is binnen van een keten van visrestaurants uit Zuid-Afrika.

Naast jetons uit hout, aardappelschillen en een serie voor blinden en slechtzienden voegt het bedrijf een nieuwe innovatieve jeton toe aan zijn gamma. “De grondstof is afkomstig van het bedrijf Plastix Global uit Denemarken”, legt CEO Nathalie Breugelmans uit. “Zij halen in heel Scandinavië visnetten op die de vissers niet langer gebruiken. Vroeger gebeurde het wel eens dat die in zee werden gedumpt om er vanaf te zijn en daar berokkenen die veel schade aan het leven onder water. Het duurt tot 600 jaar vooraleer ze ecologisch zijn afgebroken.”

Maritieme vervuiling
De vermalen grondstof wordt bij B-token geperst tot groene jetons en in de markt gezet als Ocean Token. “We gaan die vanaf nu voorstellen aan onze klanten. Ze zijn 10% duurder dan onze gewone plastic jetons maar hopen dat ze straks 5 tot 10% gaan uitmaken van onze totale verkoop. Met dit initiatief willen we mee de maritieme vervuiling tegen gaan.” Meer zelfs: het eerste jaar schenkt het bedrijf 10% van de verkoop van de Ocean Token aan de vzw Ecoduikers, die oude visnetten uit de Noordzee haalt.

B-token produceerde vorig jaar 63 miljoen jetons en die worden verkocht in 83 landen. In Miami is er een verkoopkantoor voor de Amerikaanse en Canadese markt. De ambitie is om tegen 2020 te verkopen in 100 landen. Het bedrijf verwacht dit jaar uit te komen op een omzet van 2,3 miljoen euro. Er werken 15 mensen.

De onderneming wil tegen 2025 uitsluitend nog gerecycleerde plastics gebruiken. Nu nog is 70% van de gebruikte grondstof afkomstig van nieuwe korrels.