Patrick en Jeannine Patrick en Jeannine zijn de laatste generatie van 130 jaar bakkerij Mathysen. Foto: Ronny van den Ackerveken

Bakkerij Mathysen sluit na 130 jaar: “Vroeger waren pistolets voor in het weekend, nu is het alle dagen zondag”

Bakkerij Mathysen op de Vrijheid in Hoogstraten is op zondag 30 juni voor de laatste keer open. Patrick Mathysen (60) en zijn echtgenote Jeannine Vinckx (58) stoppen er na 36 jaar mee. Een overnemer is er niet, dus eindigt een familieverhaal van meer dan een eeuw.

In de winkel hangt een groot doek van het honderdjarig bestaan van bakkerij Mathysen, waarop anno 1894 staat vermeld. De middenste nul van de honderd is veranderd in een drie voor de 130ste verjaardag dit jaar van wat ooit begon als De Noordster.

“Mijn overgrootouders zijn met een bakkerij gestart en die is altijd op deze plaats geweest”, zegt Patrick Mathysen. “Wij zijn de vierde generatie en hebben het 36 jaar gedaan. In die tijd is er veel veranderd. Het assortiment aan broodsoorten is flink uitgebreid. In het begin verkochten we in de week alleen brood en in het weekend lagen er ook andere dingen, zoals pistolets en koffiekoeken in de winkel. Tegenwoordig willen de mensen ook op weekdagen een pistolet of croissant kunnen eten. Het is elke dag zondag. Ook smoskes hebben altijd goed verkocht.”

“Vroeg opstaan en het nachtwerk horen bij de job, maar we worden er niet jonger op. Daarom willen Jeannine en ik het wat rustiger aan doen. Het wordt in het begin ongetwijfeld wennen aan de overstap naar een ander levensritme.”

Oven in de grond

Voor het koppel komt er meer tijd om te genieten met de kinderen en kleinkinderen. “We hebben drie dochters”, vertelt Jeannine. “Die hebben allemaal voor een ander beroep gekozen. Ze kwamen wel altijd helpen met de feestdagen en ook op 30 juni steken ze een handje toe. Dat zal nodig zijn, want er komen volop bestellingen binnen voor de laatste dag van de bakkerij. De klanten krijgen die dag ook een hapje en drankje om hen te bedanken voor de voorbije 36 jaar.”

“Er komen volop bestellingen binnen voor de laatste dag van de bakkerij”

Jeannine Vinckx

Vanaf 1 juli beginnen Patrick en Jeannine met alles op te ruimen in de bakkerij. “Er is geen overnemer, dus de machines worden per lot verkocht”, legt Patrick uit. “We merken dat er wel interesse is om iets over te kopen. De oven staat in de grond, dat wordt nog een hele klus om die uit de bakkerij te halen.”

Op 30 juni komen voor de laatste keer broden uit de oven. Foto: Ronny van den Ackerveken

De gevel van de bakkerij op de Vrijheid in Hoogstraten. Foto: RR