"Bedrijven gaan failliet omdat ze geen financiële buffer meer hebben"

Oktober was met meer dan 2100 faillissementen een absoluut zwarte maand. Nog nooit gingen in België zoveel ondernemingen failliet. Volgens Caroline Ven , de gedelegeerd bestuurder van de werkgeversfederatie VKW komt dit "omdat de bedrijven geen financiële buffer meer hebben."

"We komen nog maar net uit de financiële crisis van 2008/2009" zei Caroline Ven in het televisieprogramma De Vrije Markt van de VRT. "In die periode hebben de bedrijven zwaar in de reserves moeten putten om het hoofd boven water te houden. 2010 en 2011 gaven een licht herstel maar omdat de economische groei heel erg beperkt was hebben de ondernemingen zich niet kunnen herstellen. Toen de crisis dit jaar opnieuw de kop opstak waren er meteen onvoldoende financiële buffers. Met alle gevolgen vandien. Heel wat ondernemingen kunnen vandaag niets anders doen dan de boeken neerleggen."

Ook het latente gebrek aan vertrouwen is heel erg problematisch. Er is beslist voldoende geld in het land "maar niemand geeft het uit. De onzekerheid is zo groot dat de banken en de privé-investeerders zich heel erg terughoudend opstellen. Niemand investeert. Niemand is ertoe bereid om risico te nemen."

Caroline Ven brak tijdens het programma nog een lans voor meer financieel-economische opleiding in het onderwijs.