Bedrijvenzones Meer/Hazeldonk zien er netjes uit na proefproject

afvalproject

Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Meer/Hazeldonk ziet er de jongste maanden bijzonder netjes uit. Dat heeft te maken met het project ‘Litter Free Transport Zone’, dat in mei vorig jaar van start ging. Er werden 120 afvalcontainers geplaatst en er ging een zwerfvuilteam aan de slag. Resultaat na 1 jaar: 30 ton ingezameld afval. Maar flessen met urine nekken de selectieve inzameling van PMD-afval.

Het proefproject, dat de steun kreeg van een heel aantal partijen in België en Nederland, was ambitieus: op een niet-evidente locatie niet alleen het zwerfvuil aanpakken maar bovendien een selectieve inzameling (restafval en PMD) introduceren. De nadruk lag op het stimuleren van de vrachtwagenchauffeurs om afval naar de containers te brengen en het daar te sorteren. In totaal werden 120 afvalcontainers op het hele bedrijventerrein geplaatst. Op elk inzamelpunt staan ten minste twee afvalcontainers: een voor PMD en een voor restafval.

Op het terrein aan Nederlandse zijde kwam het afgelopen jaar 10 ton in de vuilnisbakken terecht. Een ATEA-groep zamelde op het gedeelte Hazeldonk nog 3 ton zwerfvuil in. Aan Belgische zijde werd in totaal 13,9 ton afval weggegooid. 18 % hiervan of 2,5 ton was PMD (in Nederland is er geen gewichtsregistratie van PMD). In Meer ruimde de ATEA-groep 3,5 ton zwerfvuil op.

Urine in flessen
Toch moet de PMD-sortering worden aangepast. “De sorteerresultaten voor PMD zijn op zich zeer positief. De zuiverheid bedraagt zo’n 85%, vergelijkbaar met de inzameling van PMD bij de huishoudens. Alleen bevat de P-fractie (plastic flessen en flacons) ook glazen flessen en (met urine) gevulde flessen. Vooral deze laatsten vormen een zodanig groot probleem bij de (gedeeltelijk handmatige) uitsortering van de PMD dat de stroom onbruikbaar wordt. Op zich een belangrijke conclusie in het kader van een verdere uitrol van het project. Een aanpassing van de sorteerinstructies of een vernauwing van de ingezamelde afvalstroom zou een oplossing kunnen bieden”, aldus het evaluatierapport.