Afbeelding1 Pieter Vanhoof en Gust Hermans. Foto Bert De Deken

Beer 4 Nature en Brouwerij Het Nest vieren samenwerking met HertenHaas

MOL, OUD-TURNHOUT - Bierbrouwers Beer 4 Nature uit Mol en Brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout brengen samen een bier uit: HertenHaas. Het gaat om een beperkte uitgave. Wie het bier wil proeven, moet er snel bij zijn. Met het bier beklinken beide brouwerijen hun lokale samenwerking.

Beer 4 Nature uit Mol brouwt bieren en koopt met de winst bossen aan om er de biodiversiteit en de natuurbeleving te verbeteren. Bieren zoals Hert, Toekan, Vos en Ne Kemping zijn op korte tijd heel populair geworden. Om die reden is Beer 4 Nature op zoek gegaan naar een brouwerij die op hogere capaciteit kon brouwen. Zo laten ze hun bieren voortaan produceren bij Brouwerij Het Nest in Oud-Turnhout, onder meer bekend voor de bieren KlevereTien, SchuppenBoer, KoekeDam, HertenHeer en SchuppenAas.

10.000 liter bier

“We ontwikkelen en brouwen onze eigen bieren op kleine schaal, maar voor grotere hoeveelheden zijn we aangewezen op een brouwer die op voldoende capaciteit kan brouwen”, zegt Kevin Vleminx van Beer 4 Nature. “Zo zijn we de laatste jaren fors gegroeid. In 2020 brouwden we al 10.000 liter bier en vorig jaar was dat zelfs uitgebreid naar 105.000 liter. Dat kunnen we moeilijk realiseren met onze eigen bierketel. In onze zoektocht naar uitbreiding kwamen we in contact met Brouwerij Het Nest in Oud-Turnhout en de klik met Bart en Gust was er meteen.”

Zonnepanelen

Ook de ambitie van Brouwerij Het Nest om over een aantal jaar CO2-neutraal te zijn, was een extra motivatie voor Beer 4 Nature. “Zo gaan we het komende jaar het verbruik van ons brouwproces monitoren, zodat we op basis daarvan kunnen uitrekenen hoeveel zonnepanelen we later moeten plaatsen om zelf de nodige elektriciteit te produceren”, zegt Gust Hermans van Brouwerij Het Nest. “Op dit moment zoeken we al naar duurzame oplossingen. Zo recupereren we de warmte die onze koelcellen genereren in de ‘warme kamer’ waar de net gebottelde bierflessen terechtkomen voor de nagisting. Daarnaast produceren we zelf onze brouwgerst in Arendonk, die ook bij Mouterij Dingemans in Stabroek worden gemout.”

 

Het etiket van HertenHaas. Foto RR

Om de samenwerking in de kijker te zetten brengen Beer 4 Nature en Brouwerij Het Nest HertenHaas uit: een blond bier van 7,5 % met een hoppige volle smaak. De naam van het bier verwijst naar het kaartspel wat vaak terugkomt bij de bieren van Het Nest en naar dieren die bij Beer 4 Nature vaak de naam van hun bieren bepalen. Bovendien is het edelhert als dier ook symbolisch verbonden met Turnhout, bijvoorbeeld in het wapenschild van de stad.

“We hebben samen het recept uitgewerkt”, vertellen Kevin Vleminx en Gust Hermans. “Het is wel een gelimiteerde uitgave die we maar een keer brouwen. Zo hebben we 6.000 liter gebrouwen, waarvan 1.000 liter op vat voor de cafés. De rest is op fles te koop bij drankhandels. Je moet er dus snel bij zijn.”