Nieuws Kempen Beer 4 Nature plant 250 bomen in eigen bos op Galbergen

Beer 4 Nature plant 250 bomen in eigen bos op Galbergen

Foto: Tommy Maes

Beer 4 Nature plant 250 bomen in eigen bos op Galbergen

MOL – De Kempense brouwers van Beer 4 Nature en medewerkers van Bosgroep Kempen Noord waren donderdag in de weer met het planten van 250 bomen in de Galbergen in Mol. Daarmee wil Beer 4 Nature onder meer de Yes We Plant-actie in de kijker zetten.

Beer 4 Nature bestaat uit drie brouwers uit Balen en Mol met een ecologische missie: Kevin Vleminx, Pieter Vanhoof en Jeroen De Muynck. Met de opbrengst van hun bieren willen ze stukken bos kopen en die openstellen voor het publiek. Ze hebben ondertussen al 5 ha bos kunnen aanschaffen, onder meer op de Galbergen in Mol en in Geel-Bel.

Donderdag zijn ze samen met medewerkers van Bosgroep Kempen Noord aan de slag op hun stuk bos in de Galbergen. Ze planten er namelijk 250 nieuwe bomen aan, als onderdeel van hun actie Yes We Plant. Onder die naam verkoopt Beer 4 Nature bierpakketten aan bedrijven en verenigingen. Doel van de actie is tegen eind 2023 in totaal 10.000 bomen te planten in bestaande bossen. Daarvoor willen ze 10.000 Yes We Plant-bierpakketten verkopen.

“Dat is uiteraard een heel ambitieus plan dat ontstond als een ludiek idee tussen pot en pint, maar we gaan de uitdaging aan”, zegt Kevin Vleminx van Beer 4 Nature. “We willen in Vlaanderen zorgen voor meer biodiversiteit en klimaatslimme bossen. Momenteel zijn de bossen onder privébeheer in Vlaanderen er slecht aan toe door veel versnippering, een hoge milieudruk en te weinig biodiversiteit. Daar willen we verandering in brengen en daarom starten we nu al in ons eigen bos.”

Inheemse bomen ipv Amerikaanse vogelkers

Zo hebben de mannen van Beer 4 Nature de afgelopen maanden al een vijfde van hun bos aangepakt door de Amerikaanse vogelkers in dat gedeelte te kappen. In de plaats daarvan planten ze nu 250 inheemse bomen. Ze worden daarbij ondersteund door Bosgroep Kempen Noord.

“We planten schaduwverdragende boomsoorten zoals winterlinde, hazelaar, veldesdoorn, beuk en haagbeuk die concurrentie moeten bieden aan de Amerikaanse vogelkers”, zegt Joost Malliet van Bosgroep Kempen Noord. “Zo creeëren we een gevarieerd bos met meer biodiversiteit. Het is natuurlijk een kwestie om alles goed op te volgen.” Zo willen de mannen van Beer 4 Nature jaarlijks een bijkomend deel van hun bos aanpakken.

Ondertussen blijven de Yes We Plant-bierpakketten te koop, voortaan ook bij drankencentrales, supermarkten en andere verkooppunten. En ook via de webshop. “Oorspronkelijk mikten we met de pakketten op bedrijven en verenigingen, maar we kregen ook van particulieren de vraag waar ze een Yes We Plant-box konden kopen”, zeg Vleminx. “Via onze website zijn de pakketten ook in heel Vlaanderen verkrijgbaar. In de Kempen en naburige regio’s kan je ze ook vinden bij lokale handelszaken, maar nu krijgen ook klanten uit het Gentse of West-Vlaanderen ook de mogelijkheid om een Yes We Plant-box aan te schaffen.”

www.yesweplant.bebeer4nature.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.