Restaurant Renard terras Restaurant Renard heeft ook een groot terras. — © Bert De Deken

Bekend horeca-echtpaar opent nieuw restaurant Renard

Kathleen gaat ons parmantig voor naar onze tafel. Familienaam overbodig. In het Turnhoutse horecaleven is ze geen onbekende. Samen met haar man Patrick baatte ze eerder de restaurants Saint-Joseph en Het Vleeshuys uit, nu openden ze restaurant Renard in Vosselaar.

“Iedereen heeft een open keuken. Wij hebben een open bar”, lacht Kathleen. “Dat is zowat het enige dat we in dit pand hebben veranderd. Want Kathleen en een kleine toog, dat gaat niet samen.”

Zowat een maand geleden openden Kathleen en Patrick het restaurant Renard in de Jagerslaan, op de grens van Turnhout en Vosselaar. Een interessante locatie, want met parking en met een bushalte in de buurt. Het restaurant Saint-Joseph op de Grote Markt in Turnhout hadden ze anderhalf jaar eerder gesloten. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeker? We zijn bij toeval op dit pand gebotst. Patrick was onmiddellijk gecharmeerd. Ik heb er nachten van wakker gelegen. We hebben de knoop doorgehakt nadat we hadden beslist om onze jonge neef Jarne mee te nemen in dit avontuur.”

Kathleen en Patrick zijn beiden 58, Jarne 27. “Jarne werkte ooit al bij ons, maar hij stond de voorbije jaren in de keukens van Seir en van De Zeeuwse Bron. Op termijn hopen we dat hij de zaak overneemt. Vandaag zijn Jarne en Patrick de twee chefs in het restaurant.”

Kathleen bij de ingang van het restaurant Renard. — © BERT DE DEKEN

Selfmade chef

De gastvrouw is gepokt en gemazeld in de horeca. Ook zij had er haar eerste opdracht als jobstudent toen ze 15 was. Op haar twintigste werkte ze al in een sterrenrestaurant, maar later keerde ze naar Turnhout terug en leerde ze Patrick kennen. “Patrick wilde met mij een restaurant beginnen, maar hij had helemaal geen opleiding genoten. Hij heeft het allemaal op zichzelf geleerd. Ik herinner me zijn eerste kaas- en garnaalkroketten nog. Dat waren net betonblokken. Mijn voormalige werkgever heeft hem daarna begeleid. Hij heeft Patrick de knepen van het vak geleerd. Ik ben trots op wat Patrick heeft bereikt.”

Ook in restaurant Renard staat Patrick met volle goesting voor het fornuis. “We zijn geland. Zo voelt het. Ik heb hier hetzelfde gevoel als destijds in Het Vleeshuys. We hebben ook die stijl behouden. We kiezen bewust voor een klassieke keuken. Je moet niet proberen te doen wat je niet kunt. Maar Jarne mag er mettertijd zijn ding mee doen. Zijn inbreng is ook nu al belangrijk. Zoals hij een bord kan dresseren, dat heb ik nooit gekund.”

Restaurant Renard. — © BERT DE DEKEN

Klassieke keuken

“We zijn er precies als kleine kindjes weer in gevlogen”, lacht Kathleen. “Patrick wil hier nu zelfs een moestuin aanleggen. Dat deed hij nog nooit, maar zijn vader deed dat vorig jaar ook voor het eerst. Hij is nu 82 en heeft al heel wat zelfgekweekte groente geoogst.”

Op de menukaart staan de restaurantklassiekers, aangevuld met seizoenssuggesties. Op dit ogenblik uiteraard asperges (27,50 euro), maar ook babykreeft (39,50 euro). De bouillabaise (37,50 euro) smaakt er heerlijk. Het lunchmenu dat op donderdag- en vrijdagmiddag wordt geserveerd, kost 39,50 euro. In het pand waren eerder andere restaurants gevestigd, maar het stond nu al ruim een jaar leeg. “Veel hebben we er niet aan hoeven veranderen”, vertelt Jarne. “Christine Bayens, een kunstenares uit Vosselaar, bood ons schilderijen en potloodtekeningen aan om het restaurant wat meer aan te kleden. Daar zijn we erg blij mee.”