Frederik Luppens van CERcuits. Frederik Luppens van CERcuits.

Kempisch bedrijf valt in prijzen op competitie Amerikaans leger

Een technologiebedrijf uit de Kempen, CERcuits, heeft de tweede plaats gewonnen op de jaarlijkse xTechInternational competitie van het Amerikaanse leger.

Het U.S. Army xTech Program rijkt prijzen uit aan niet-Amerikaanse bedrijven voor militaire innovaties. De xTechInternational competitie dient in feite als een katalysator voor samenwerkingen in de defensie-industrie. Nieuwe toepassingen moeten vooral baanbrekende technologie opleveren voor het derde grootste leger ter wereld.

"xTech is een van de belangrijkste technologiecompetities wereldwijd", zegt Frederik Luppens, CEO en oprichter van CERcuits. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in keramische printplaten. "Als ons brein een chip is, en ons hart een batterij, dan maken wij de bloedvaten die onderling instructies doorgeven."

Afstandbediening

CERcuits maakt concreet keramische geprinte circuits in 3D of zogenaamde 'Printed Circuit Boards' (PCB). Daarnaast produceren ze halfgeleiderverpakkingen op een snelle en eenvoudige manier. "Vergelijk het met dat groene plaatje in je afstandsbediening, maar dan van industrieel keramiek", duidt Luppens.

Industrieel keramiek komt uit dezelfde familie van materialen als gewoon keramiek en is zeer geschikt als drager voor een elektrisch circuit. Het is echter nog veel beter bestand tegen warmte dan gewoon keramiek.

Verbeterde prestaties

De geavanceerde keramische PCB's en halfgeleiderverpakkingen van het Kempisch bedrijf bieden mogelijk heel wat voordelen voor de Amerikanen en zorgen ook voor verbeterde prestaties in verschillende toepassingen. "Wij maken eigenlijk hoogwaardige chips die verpakt moeten worden, heel robuuste elektronica die niet kapot mag gaan door weersomstandigheden of door intensief gebruikt", aldus nog CEO Luppens.

CERcuits richt zicht normaal gezien op onderzoekcentra, universiteiten, ingenieursbureaus en ontwikkelingsafdelingen van ondernemingen die actief zijn in de automobielindustrie, de vermogenselektronica, fotonica en toepassingen rond radio en microgolven.