Acs_Afbeelding

Beter presteren, ook op vlak van milieu

189 tCO2e. Dat komt overeen met 79 vluchten heen en terug tussen Brussel en New York of 39 jaar een doorsnee huis in België verwarmen. Maar dat cijfer staat ook gelijk aan de CO2-uitstoot van de 55 bedrijfswagens bij Ac|s. “Als bedrijf willen we groeien. Dat betekent niet alleen groter worden; het gaat ook om beter worden. Daarom besloten we als management om iets terug te doen voor het milieu door onze uitstoot te neutraliseren”, zegt vennoot Dietmar Van Dyck. Die inspanningen werden intussen beloond met een CO2-neutraal label.

Dat Ac|s veel belang hecht aan het milieu en alle problematiek daarrond, bleek enkele jaren geleden al uit de installatie van zonnepanelen op het hoofdkantoor. Via telkens nieuwe initiatieven wordt in dat verhaal een stap verder gegaan.

“We blijven groeien dankzij onze gedreven medewerkers. Dagelijks halen zij tonnen aan inspiratie uit onze leefwereld. Daarom vinden we het niet meer dan logisch om iets terug te doen voor de wereld die ons inspireert. Dat gebeurt via investeringen in projecten, die onder meer herbebossing stimuleren en kapping van bomen bestrijden”, aldus Dietmar Van Dyck. “Het CO2-neutraal label is daar een mooie beloning voor, maar we vinden het vooral belangrijk dat we onze fleetuitstoot helemaal van de kaart kunnen vegen.”

Het CO2 Neutral® label garandeert dat bedrijven die dit label ontvingen, op een actieve manier hun lokale en wereldwijde klimaatimpact berekenen, verlagen en compenseren. Het label wordt verleend door CO2logic en gevalideerd door de onafhankelijke en internationale certificatie-instelling Vinçotte. Het toont met andere woorden aan dat er effectief serieuze klimaatinspanningen worden genomen.

Maak kennis met de projecten!

Er wordt in drie projecten geïnvesteerd:

  1. In Zambia wordt het Landscape Management Project ondersteund dat duurzame landbouw en bosbehoud bevordert. Bedoeling is om het leven van de lokale bevolking te verbeteren en te werken aan herbebossing en minder bosverlies.
  2. In Ghana worden geïsoleerde en efficiënte kooktoestellen verspreid. Het gebruik van kolen vermindert daardoor aanzienlijk en dat is cruciaal: de productie en het gebruik van houtskool draagt immers in belangrijke mate bij tot ontbossing. Het stimuleert ook de biodiversiteit.
  3. Ook in de Chinese provincies Shaanxi, Hubei en Guizhou worden zulke kooktoestellen verdeeld. Deze maken gebruik van landbouwresiduen en hernieuwbaar hout, waardoor ook hier het houtverbruik aanzienlijk slinkt.

Op basis van de investeringen in deze drie projecten, weet Ac|s haar vloot volledig te neutraliseren.