Bierhandelaar Guy Sevenans reed zijn laatste ronde: “Bij speciale gebeurtenissen nam ik altijd de tijd om een babbeltje te slaan”

MEERHOUT, BALEN, LAAKDAL - Guy Sevenans heeft zijn laatste ronde gereden. Vijftig jaar lang reed de Meerhoutse bierhandelaar dagelijks van deur tot deur om zijn klanten in Meerhout, Olmen, Hulsen en Laakdal van drank te voorzien. “Ik ging altijd met veel goesting de baan op maar ik ben content dat het gedaan is, al ga ik de mensen wel enorm missen.”

In Meerhout kwam dinsdag een einde aan een tijdperk. Guy Sevenans gaat met pensioen en dus reed de Meerhoutse bierhandelaar zijn laatste ronde. “Exact vijftig jaar geleden begon ik met mijn broer ‘Bierhandel Gebr. Sevenans’. Luc is al tien jaar op pensioen en nu vier ik mijn afscheid”, begint de 73-jarige Meerhoutenaar zijn verhaal. “Toen wij met onze zaak begonnen, reden in Meerhout vijftien handelaars rond en nu was ik nog de enige met een particuliere toer. In die vijftig jaar ging ik bij drie generaties langs. Van onze klanten van het eerste uur leverde ik ondertussen ook bij de kinderen en de kleinkinderen.”

Harde stiel

Guy Sevenans was een begrip in de regio, want tijdens zijn rondes leverde hij honderd klanten per dag. “Ik ben in die vijftig jaar nooit één dag thuis gebleven”, vertelt de kersverse gepensioneerde. “Het was harde stiel want mijn werkdag startte om vijf uur in het magazijn, waar ik de eerste bestellingen verzamelde opdat ik tussen half zeven en zeven uur de baan op kon. Ik werkte verschillende rondes per dag af in Meerhout, Olmen, Hulsen en een deel van Laakdal. Daardoor had ik ’s avonds meestal pas tegen acht uur gedaan, maar ik ging elke dag met veel goesting de baan op.”

 

Door zijn job was Guy Sevenans altijd op de hoogte van het reilen en zeilen in Meerhout en de omliggende gemeentes. “Ik had op mijn rondes weinig tijd om een babbeltje te slaan, maar bij speciale gebeurtenissen zoals overlijdens, huwelijken of geboortes maakte ik wel altijd een beetje tijd om een ‘klapke’ te doen. Soms moesten mijn klanten toch even hun verhaal kunnen vertellen en was ik als het ware een halve pastoor. Ik heb die verhalen thuis nooit aan mijn vrouw verteld want er zaten regelmatig vertrouwelijke zaken tussen.”

Afhaal met spaarkaart

Guy Sevenans laat ‘Bierhandel Gebr. Sevenans’ over aan zijn dochter en schoonzoon. “Ik werk ondertussen al veertien jaar in de zaak”, vertelt Kris Boons. “De particuliere ronde schrappen we want we stappen volledig over op afhaal in onze zaak aan Meiberg. Om de klanten te belonen voor hun komst tot bij ons beginnen we met een spaarkaart. De komende weken en maanden zullen we toch nog occasionele leveringen uitvoeren. Enkele klanten van Guy zijn minder mobiel of oud en we kunnen hen natuurlijk niet aan hun lot overlaten.”

 

Kris Boons en zijn echtgenote krijgen een bloeiende zaak in handen. “Guy en Luc hebben een ijzersterke reputatie opgebouwd. Bovendien kregen we er tijdens de coronaperiode veel klanten bij omdat de cafés dicht waren en mensen nog nauwelijks de deur uit mochten. Daarnaast merken we ook dat onze maatschappij milieubewuster wordt en mensen opnieuw kiezen voor glazen verpakkingen in plaats van plastic of blik.”