HANS B Foto: Bert De Deken

BIJ DE ZAAK: Hans Bylemans wil alle sporters met raad en daad bijstaan in Stanz

Hans Bylemans breidt zijn teamwear- en badkledingwinkel Stanz gevoelig uit. Sinds vorige week biedt de voormalige zwemkampioen dartsartikelen aan en binnenkort zullen ook bijvoorbeeld handballers, hockeyers, voetballers en atleten bij de Mollenaar terecht kunnen voor hun sportmateriaal en deskundig advies. “Het is een flinke uitdaging om de knowhow van alle sporten onder de knie te krijgen.”

Een jaar geleden kocht Hans Bylemans een pand in de Graaf de Broquevillestraat in Mol. De voormalige topsporter baat er sindsdien een badkledingwinkel uit. Dat de zwemkampioen die ons land vertegenwoordigde op de Olympische Spelen in Atlanta net voor deze branche koos, is uiteraard geen toeval. Voor de opening van Stanz heeft Hans Bylemans nochtans vele andere watertjes doorzwommen. Zo woonde hij met zijn gezin enkele jaren in Qatar.

“We trokken naar Qatar omdat we betrokken waren bij de voorbereidingen van de Asian Games”, begint de Mollenaar zijn verhaal. “Eigenlijk was het de bedoeling om na de spelen in 2006 naar huis terug te keren, maar we zijn blijven hangen. Ik werd gevraagd om een masterplan op te stellen voor een cultureel evenement in 2008 en ondertussen begon ik ook zwemlessen te geven. Daar heb ik uiteindelijk mijn beroep van gemaakt. Wat startte als een hobby in een zwemschool met 120 leden mondde uit in een groots project. De zwemschool groeide tot maar liefst 973 actieve leden.”

In de zomer van 2013 keerde Hans Bylemans met zijn gezin toch terug naar Mol. “Ik zat op dat moment in een depressie en moest daar eerst uitklauteren voor ik aan een nieuw hoofdstuk kon beginnen. Vrienden vroegen mij geleidelijk aan om zwemlessen te geven aan hun kinderen en zo zat ik al snel weer zes avonden per week in een rond een zwembad. Ik werd trainer in Lommel en redder op de Europese School in Mol. Tegelijkertijd startte ik met een nieuw concept, namelijk het aanbieden van zwemkleding, toen nog tweedehands.”

Foto: Bert De Deken

Zijn handeltje groeide snel, mede dankzij zijn contacten in de zwemwereld. “Na mijn terugkeer uit Qatar merkte ik dat het verenigingsleven sterk veranderd was en dat (sport)clubs het steeds lastiger kregen om te overleven door een gebrek aan vrijwilligers. Om de clubs te ontlasten bood ik aan om sponsoring te zoeken. Zo kwam ik opnieuw in contact met alle grote merken uit het wereldje en ik slaagde erin om voor de clubs vaak goede deals te bekomen. Dat zorgde ervoor dat ik niet alleen meer tweedehands spullen aanbood, maar ook zwemartikelen van alle merken.”

Uiteindelijk opende de Mollenaar een pop up-store in Station M in de Voogdijstraat. “Ik kreeg steeds vaker de opmerking dat mensen niet bij mij terecht konden in een fysieke winkel. Daarom opende ik die pop up, ook omdat ik thuis geen plaats had voor mijn stock. Ondertussen keek ik uit naar een pand om te huren of te kopen in Mol-Centrum en goed een jaar geleden kocht ik dit pand in de Graaf de Broquevillestraat. Aan de straatkant lijkt Stanz een kleine of smalle winkel te zijn, maar schijn bedriegt. Het pand is erg diep en met de benedenruimte bij beschik ik over 225 vierkante meter winkel- en stockageruimte.”

Foto: Bert De Deken

In het eerste jaar werkte Hans Bylemans vooral aan het concept en de creatie van zijn winkel. “Ik wilde het gevoel creëren dat men in een huiselijke winkel binnenstapte waar tijd was voor een babbel en een koffie. Om de onlineverkoop het hoofd te bieden, moet men zich differentiëren. Dat doe ik door kwalitatief materiaal en persoonlijk advies aan te bieden. Dankzij mijn topsportachtergrond kan ik zowel recreatieve als competitiezwemmers bijstaan met raad en daad. Bij teamwear verzorg ik bovendien de bedrukking als extra service.”

Tot nu toe bood Hans Bylemans in Stanz vooral teamwear en zwemgerief aan maar sinds vorige week heeft ook darts een prominente plaats gekregen in de winkel. “Sinds ik een dartbord buiten heb staan om mijn nieuwe artikelen aan te prijzen, zijn al minstens twee mensen per dag binnengestapt om iets te kopen. Darts is erg in trek, zoveel is duidelijk. Om mijn klanten ook in die sport gericht advies te kunnen geven, heb ik mij in ijltempo verdiept in de knowhow. Dat ben ik nu trouwens ook in andere sporten aan het doen. Binnenkort bied ik ook sportmateriaal aan voor onder meer handbal, atletiek, hockey, padel en voetbal. Dat materiaal zal ook kunnen getest worden. In de winkel komt namelijk onder meer een kunstgrasveldje en een doel om bijvoorbeeld hockeysticks te testen.”

http://www.stanz.be