Bijna alle ex-werknemers Heinz Turnhout hebben door duurzaam ondernemen nieuwe job

[caption id="attachment_9716" align="alignleft" width="300"]Luc Vets (links) en Nils Van Uffelen. Luc Vets (links) en Nils Van Uffelen.[/caption]

Meer dan 85% van de 200 werknemers die eind vorig jaar hun job verloren bij de sluiting van Heinz in Turnhout, is al opnieuw aan de slag. Meer zelfs: op het moment dat ze hun laatste dag bij Heinz werkten, had al 76% een nieuwe baan. Algemeen directeur Luc Vets van Heinz Turnhout en Galilei-loopbaancoach Nils Van Uffelen werkten een innovatieve aanpak uit die resulteerde in de snelle en hoge hertewerkstelling.

Eind 2013 besliste Heinz Worldwide om de vestiging in Turnhout te sluiten en de productie over te hevelen naar Engeland, een loonlastenkwestie. 150 arbeiders en 50 bedienden moesten op zoek naar ander werk. Luc Vets, 18 jaar algemeen directeur Heinz Turnhout: “Duurzaam ondernemen was de tien jaar daarvoor de pijler binnen onze bedrijfsethiek. Op het moment dat de sluiting zich aankondigde, bleef de bedrijfscultuur om duurzaam te werken als een fundament aanwezig. Duurzaamheid kreeg een nieuw dimensie en invulling. Hoe kunnen we onze mensen hun persoonlijke marktwaarde laten behouden en/of verhogen? Mensen zijn en blijven mensen en zijn nog altijd geen product. Duurzaamheid staat voor mij gelijk aan ‘bewust zijn’. We wilden onze mensen helpen om ook nu bewuste keuzes te leren maken.”

Stappenplan
In het eerste kwartaal van 2014 werkte de directie een sociaal plan uit met de vakbonden en al in april 2014 werd een traject van loopbaanbegeleiding opgestart voor alle werknemers. “In eerste instantie hebben we de mensen emotionele ondersteuning gegeven, hun verhaal laten doen in groep”, legt Nils Van Uffelen uit. Nadien volgden de klassieke outplacement tools: het oplijsten van verwezenlijkingen, competenties, enz. “Wat daar vooral opviel, is dat de mensen niet geloofden in hun eigen kennis terwijl er die wel degelijk was”, aldus de loopbaancoach. Een derde stap bestond uit stressbeheer en burnout preventie, gevolgd door een reeks sessies in groep per niveau.

“De mensen van het management lieten we bijvoorbeeld nadenken over welke megatrends de volgende tien jaar ons leven zouden kruisen, hun eigen kracht, hun ‘pad’ en wat voor impact dit op hun toekomstige carrière zou hebben”, zegt Luc Vets. “Met de ondersteuning van verschillende partijen hielpen we onze mensen aan dit ruimere inzicht. Het belang van levenslang leren kwam sterk aan bod. Eigenlijk wilden we de mensen laten nadenken over: wie ben je zelf en hoe kun je bewust je loopbaan kiezen. Niet alleen je volgende job maar ook de jobs die daar misschien nog op volgen.”

Record opleidingsbudget
Daarnaast volgde een 90-tal mensen allerlei opleidingen. Het IPV trok daarvoor 150.000 euro uit en Heinz legde daar nog eens zoveel bovenop. “Hiermee vestigden we een record op het vlak van opleidingsbudget per hoofd”, weet Vets.

De intensieve aanpak had tot gevolg dat, desondanks de moeilijke situatie, het management op een hoge loyaliteit van de medewerkers kon rekenen. “2013 was een topjaar voor ons met het hoogste bedrijfsresultaat ooit. Het mooie van 2014 is dat er met dezelfde performance is doorgewerkt. De motivatie van de mensen is gebleven”, aldus de algemeen directeur.

Eind november 2014 – de periode dat de meesten Heinz zouden verlaten – vond in het bedrijf een jobbeurs plaats waaraan 34 Kempense bedrijven deelnamen. “Achteraf vertelden de deelnemende bedrijven me dat onze mensen geen rancune toonden tegenover het bedrijf maar enthousiast waren. Onze mensen waren enerzijds begeerd in de markt, maar anderzijds ook klaar voor de volgende stap.”

Nooit meegemaakt
“Ik ben al zeven jaar actief al loopbaancoach, maar deze proactieve manier van werken heb ik nooit meegemaakt bij een collectief ontslag”, zegt Nils Van Uffelen. “Normaal start outplacement pas vanaf de dag dat men zijn laatste dag heeft gewerkt en zo voorziet de wetgeving dat ook. Niet altijd zo logisch eigenlijk.”

“Onze innovatieve manier wordt nu ook elders opgepikt. De vakbonden stonden aanvankelijk zeer sceptisch maar bepleiten nu een gelijkaardig scenario bij latere dossiers in de regio", zegt directeur Vets. Of hij voor zichzelf al een nieuwe job heeft gevonden? “Ik verzorg nog een nazorgtraject voor Heinz. Dan las ik een sabbatperiode in en verder zien we wel.” Samen met Vets is op dit moment nog de financieel directeur en een medewerker in dienst. De gebouwen aan de Bleukenlaan staan grotendeels leeg en worden te koop aangeboden.