Biobest Arrugia

Biobest gaat participatie met Israëlisch bedrijf aan

Biobest Group NV uit Westerlo en Arugga AI Farming uit Israël hebben de participatie van Biobest aangekondigd in Arugga’s laatste financieringsronde, net als de ondertekening van een exclusieve distributieovereenkomst voor de VS en Canada.

Arugga AI Farming is een start-up die gevestigd is in Israël. Het werd opgericht in 2017 en ontwikkelt robotoplossingen voor de glastuinbouw. Van bij de start richtte Arruga haar productontwikkeling op robotbestuiving van tomaten als alternatief voor hommelbestuiving en handmatige methoden. Volgens de ceo van Arruga brengt dit 5% meer opbrengst  ten opzichte van hommel- en handmatige bestuiving.

“Tegelijkertijd pakken onze robots ook andere knelpunten in de tomatenteelt aan. We zijn nu klaar om met de commercialiseringsfase te starten en hebben al belangrijke stappen gezet om te kunnen beginnen met de implementatie van onze technologie in de VS en Canada. De afgelopen jaren hebben we het team van Biobest leren kennen, en we waarderen hun passie en kennis van de tuinbouwmarkten. Onze overeenkomsten met Biobest, een bedrijf dat goed gekend is en gerespecteerd wordt door tomatentelers van over de hele wereld, wijst op een sterke blijk van vertrouwen in het potentieel van onze technologie en verzekert ons van een brede en snelle marktintroductie”, aldus Arruga.

Biobest biedt telers van over de hele wereld een breed gamma aan oplossingen voor biologische bestrijding en bestuiving. “We zijn erg verheugd om deze samenwerking met Arugga aan te gaan”, zegt Jean-Marc Vandoorne, ceo van Biobest. “We zijn onder de indruk van hun ondernemerschap, en de resultaten van hun eerste proeven met robotbestuiving zijn veelbelovend voor de toekomst. Wij zijn van mening dat de hightech tomatenteelt in Noord-Amerika waarschijnlijk een van de eerste markten zal zijn waar de Arugga-technologie zal aanslaan en we willen samen met Arugga koploper zijn in de innovatie van de bestuiving.”

Beide bedrijven verwijzen ook naar de bredere transformatie van de glastuinbouw en wijzen erop hoe snel digitalisering hand in hand zal gaan met duurzaamheidswinst. Biobest gelooft dat robotisering, artificiële intelligentie en digitalisering de toekomst van de glastuinbouw zullen bepalen.