Biologische eierboer Jef Dries heeft de mooiste kippenweide van Vlaanderen

RAVELS - De mooiste kippenweide van Vlaanderen vind je in de Antwerpse Kempen: bij de biologische kippenboer Jef Dries in de Weeldestraat in Weelde (Ravels). “Hier voelen leghennen zich kiplekker”, zo lezen we in het juryrapport.

Voor de verkiezing van de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen werden door vzw BioForum drie finalisten geselecteerd, van wie twee uit de Kempen: Jef Dries (53) uit Weelde en Dorien Baeyens (42) uit Retie. Op basis van een YouTube-filmpje op www.demooistekippenweide.be brachten meer dan duizend mensen hun stem uit. Zowel het publiek als de vakjury verkoos het erf van Jef Dries in Weelde als hét ultieme kippenparadijs van Vlaanderen.

Bosvogels

“Kippen zijn van nature bosvogels. De weide van Jef benadert de perfecte natuurlijke biotoop van leghennen: geen open vlakte, maar een bos met lang gras, kruiden en fruitbomen”, zegt de woordvoerder van de vakjury. “Dankzij de vele beplantingen kunnen de kippen 100% hun natuurlijk gedrag vertonen. Het is charmant te zien hoe ze in de boomgaard appels pikken, of ander fruit dat op de grond is gevallen.”

Aan de bekroning is geen geldprijs verbonden, alleen een officiële oorkonde die hij kan uithangen op zijn erf. “Ik voel me vereerd. Het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor mijn dieren en respect voor de natuur“, zegt Jef trots.

Naar bio

Twaalf jaar geleden nam hij het bedrijf over van zijn ouders. Toen was het nog een traditioneel pluimveebedrijf met 25.000 leghennen. Maar in plaats van meteen stallen bij te bouwen en zijn bedrijf verder uit te breiden, deed hij precies het tegenovergestelde: hij schakelde volledig om naar bio en hield nog maar 5.000 leghennen over. Rondom de stallen legde Jef een natuurlijke uitloopweide aan, waar hij een grote verscheidenheid aan inheemse fruitbomen en struiken aanplantte. Met de oogst van de appels en de hop perst hij nu sappen en brouwt hij bier als hobby.