Bonheur.

Bonheur. kaapt goud weg op de World Alcohol-Free Awards (WAFA)

Het Belgische gastronomische aperitief Bonheur. kaapte goud weg op de World Alcohol-Free Awards (WAFA). Tijdens de grootste competitie voor alcoholvrije dranken ter wereld kroonden 12 topproevers uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika de creatie van de Arendonkse Klaartje Mertens tot winnaar in de categorie ‘alternative to wine’.

Met inzendingen uit 21 landen van overal ter wereld hebben de World Alcohol-Free Awards hun naam niet gestolen. Na meer dan tien rondes blind proeven, reikte de jury van experten in totaal 58 gouden medailles uit aan non-alcoholische wijnen, sterke dranken, bieren, aperitieven, kombucha’s en mocktails. De verschillende categorieën maken een eerlijke beoordeling en vergelijking mogelijk.

Voor Bonheur. sloeg culinair onderneemster Klaartje Mertens de handen in elkaar met een biodynamische wijnboer uit Frankrijk. Omdat deze aperitief met een sprankel gemaakt is van de Gamay-druif, werd hij op de WAFA ingedeeld bij ‘alternative to wine’. Vooral daar was de concurrentie groot, aldus organisator Chrissie Parkinson: “In die categorie zien we de kwaliteit en complexiteit pijlsnel de hoogte in gaan. Producenten die de beste willen zijn, kunnen echt niet blijven stilstaan.”

En dat Bonheur. de beste was: daar was de jury het unaniem over eens. In hun rapport stond te lezen: “Zoals je zou verwachten op basis van de kleur, zijn er in Bonheur. om te beginnen vrij klassieke wijnachtige smaken van rood fruit aanwezig, maar ze worden versterkt met smaken van tijm, appel en abrikozen. Liefhebbers van tea-based dranken zullen er dol op zijn, vooral als ze houden van een beetje zoet in hun glas.”

Alle winnaars van een gouden WAFA-medaille krijgen een ereplaats op de prestigieuze London Wine Fair in mei.