bouw

Bouwbedrijven minder happig om jobstudenten tewerk te stellen

Tijdens de voorbije paasvakantie had slechts 4 op de 10 bouwbedrijven een jobstudent in dienst. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. Een derde van de bouwbedrijven zegt nu al zeker tijdens de zomervakantie geen jobstudenten te willen tewerkstellen.

“Een gebrek aan werk of er geen nood aan hebben, zijn redenen. Maar het belangrijkste argument om geen beroep te doen op jobstudenten is de te hoge loonkost”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Sinds 1 juli van vorig jaar verdienen jobstudenten in de bouw de helft meer per uur dan ervoor. Sommigen zelfs nog meer. De loonstijging was bedoeld om de bouw aantrekkelijker te maken voor jongeren. In de hoop dat ze dan na hun schoolloopbaan voor een job in de bouwsector zouden kiezen.

Omgekeerde effect

“Maar we krijgen net het omgekeerde effect. Omdat de hoge loonkost werkgevers in de bouw afschrikt, staan ze er minder voor te springen om jobstudenten aan te nemen”, aldus Waeytens.

Bouwunie dringt aan op een oplossing zodat werken met jobstudenten voor werkgever opnieuw betaalbaarder wordt. Bouwunie wil graag, samen met alle sociale partners in de bouw, op korte termijn een oplossing vinden die "zowel een competetief studentenloon omvat als een aanvaardbare loonkost voor de werkgever."