Nieuws Kempen Bouwbedrijven zien toekomst somber

Bouwbedrijven zien toekomst somber

Bouwbedrijven zien toekomst somber

bouwbedrijvenDe bouwondernemers uit de provincie Antwerpen hebben weinig vertrouwen in het economische en politieke klimaat. Dat zegt de Bouwunie in haar barometer voor het vierde kwartaal 2014. Ze vormen geen uitzondering. Ook het algemeen ondernemersvertrouwen en het consumentenvertrouwen zijn aan de lage kant. “Het is nochtans een uitstekend moment om te investeren”, zegt de Bouwunie. “De rente staat laag, infrastructuurwerken zijn meer dan nuttig, investeren in de eigen woning blijft interessant – ook met een lagere woonbonus – en het comfortabeler en vooral ook energiezuiniger maken van onze woningen en gebouwen levert geld en milieuwinst op. Wie renovatiewerken wil laten uitvoeren aan zijn of haar woning die jonger dan 10 jaar is, wacht trouwens best niet te lang. Vanaf 2016 betaal je hierop geen 6% btw meer maar 21%.”

De Antwerpse bouwbarometer blijft in het rood. In december daalt hij zelfs tot het erg lage niveau van 94,5 indexpunten. Hij scoort daarmee opnieuw ruim onder de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. De bedrijfsleiders van de Antwerpse kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn dus somber gestemd. Het is geleden van de zomer van 2011 dat de bouwbarometer nog boven 100 uitsteeg. 36% van de Antwerpse bouwkmo’s heeft nu minder werk dan in het derde kwartaal. 24% heeft nu meer opdrachten. 14% verwacht een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden terwijl 36% zich minder opdrachten ziet uitvoeren.

1300 jobs minder op een jaar
Sinds 2 jaar daalt het aantal bouwvakarbeiders in de Antwerpse bouwbedrijven maand na maand. Het jongste jaar zijn niet minder dan 1.306 arbeidersjobs verdwenen. Dit betekent een afname met 5%. En deze negatieve trend zet zich door. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt vandaag 18% van de Antwerpse bouwbedrijven met minder personeel, 8% met meer. 6% denkt tegen de lente meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag terwijl 12% zegt dat het er minder zullen zijn.

De prijzen die de Antwerpse aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, evolueren slecht. Deze zijn volgens 52% van de bouwbedrijven gedaald. 44% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: er zijn minder opdrachten en de bouwkmo’s zien zich geconfronteerd met erg scherpe concurrentie omwille van het lage werkvolume maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie. Zo geeft 56% van de Antwerpse bouwbedrijven aan dat deze nog vergroot is.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer