bouwsector aanhoudende regen

Bouwsector vraagt uitstel van betaling btw en sociale bijdragen door aanhoudende regen

De aanhoudende regen van de voorbije weken en maanden maakt dat veel bouwbedrijven met vertragingen en dus terugvallende inkomsten kampen. Bouwfederatie Embuild bepleit uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen.

Volgens Embuild kampt driekwart van de bouwbedrijven met vertragingen door het slechte weer. Vertragingen die intussen oplopen tot 2 à 3 maanden voor veel bouwbedrijven, klinkt het.

Schuldige is het slechte weer. Metselwerk droogt onvoldoende, bouwputten blijven nat en machines raken niet door de modder. Het aantal dagen tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer lag in het eerste kwartaal alleen al 18 procent hoger dan in dezelfde periode in 2023.

De achterstand leidt tot financiële moeilijkheden. Terwijl de kosten doorlopen, zakken de inkomsten. Vandaar de vraag door Embuild om uitstel van betaling te verlenen voor btw en sociale bijdragen. Ook eventuele boetes voor laattijdige oplevering zijn nu volgens Embuild zeker ongepast.

“Onze klanten kunnen erop aan dat bouwbedrijven deze vertragingen zo snel mogelijk zullen wegwerken zodra het weer beter wordt. Maar dat hebben we jammer genoeg niet in de hand. Bovendien zal het zeer moeilijk tot onmogelijk zijn om alle achterstanden nog voor het bouwverlof, dat rond de tweede week van juli begint, weg te werken. We moeten nu vooral rekenen op een zeer droge juni om vertragingen zoveel mogelijk aan te pakken”, besluit Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild.