De Mansarde Tielen Marc Van den Eynde Brasserie De Mansarde in Tielen heropent de deuren onder impuls van Marc Van den Eynde. — © Bart Van den Langenbergh

Brasserie De Mansarde heropent deuren met nieuwe uitbater Marc (64): “Eigenlijk ben ik al sinds mijn 13 jaar in de horeca aan de slag”

Brasserie De Mansarde in de Kerkstraat Tielen (Kasterlee) opent op vrijdag 1 maart weer de deuren met nieuwe uitbater Marc Van den Eynde (64). De ervaren kok wil het succesverhaal van de horecazaak na enkele jaren sluiting weer oppikken. “De reservaties stromen binnen. Veel mensen kijken uit naar de heropening”, vertelt de zaakvoerder.

De bekende brasserie De Mansarde is terug van weggeweest. Op vrijdag 1 maart opent Marc Van den Eynde met veel goede moed opnieuw de deuren van de succesvolle horecazaak. De Mansarde, een verwijzing naar een zolderkamer, verwelkomde in augustus 2009 de eerste klanten onder impuls van Gert Storms (51), huidig schepen in Kasterlee, en zijn vrouw Kristel Sterckx (48). Zij toverden de langgevelhoeve van de grootouders van Kristel in de Kerkstraat om tot een ruime brasserie met groot tuinterras en speeltuin. Na elf jaar, in december 2020, vonden ze het welletjes geweest en sloten ze de brasserie. Ze vormden het pand om tot kledingzaak Mathil, maar eind vorig jaar kwam er ook een einde aan dat modeverhaal.

Het gebouw krijgt vanaf vrijdag opnieuw een invulling als horecazaak met de herkenbare naam De Mansarde, maar dan wel met een nieuwe kapitein. Marc Van den Eynde is gepokt en gemazeld in de horeca. “Eigenlijk ben ik al sinds mijn 13 jaar in de horeca aan de slag. Op mijn zeventiende baatte ik in Mol een café en broodjeszaak uit. Nadien heb ik acht jaar een frituur uitgebaat en was ik ook zaakvoerder van een restaurant in het historisch centrum van Antwerpen”, vertelt Marc Van den Eynde. “Daarna werkte ik twintig jaar bij baggerfirma Jan De Nul als kok in de keuken van grote schepen. Ik wilde eigenlijk een restaurant openen in het Waalse Nassogne, maar dat is afgesprongen. Mijn broer Luc, die in Tielen woont, gaf de aanzet om De Mansarde te heropenen. De naam heb ik na overleg gewoon behouden, want die is heel herkenbaar.”

Brasserie De Mansarde in Tielen is helemaal klaar voor de heropening. — © Bart Van den Langenbergh

Groot terras

Marc Van den Eynde kwam al gauw tot een akkoord om het pand in de Kerkstraat te huren. De voorbije maanden heeft hij de zaak opnieuw omgetoverd van kledingzaak naar brasserie. “Ik was meteen verliefd op het pand. Het gebouw is heel mooi en er zijn veel mogelijkheden”, legt Marc Van den Eynde uit. “Ik beschik achteraan over een heel groot terras met speeltuin en zandbak voor in totaal 150 personen. Binnen kunnen 94 personen plaatsnemen en vooraan heb ik een terras voor dertig klanten. De eigenlijke mansarde doet dienst als tv-hoekje voor kinderen met ook kinderboeken”, vertelt de uitbater. “Er zijn blijkbaar veel mensen die zitten te wachten op de heropening. De voorbije dagen stroomden de reservaties al binnen.”

De eigenlijke mansarde in De Mansarde in Tielen is ingericht als tv-hoekje voor kinderen. — © Bart Van den Langenbergh

Vers

De zaakvoerder staat zelf met enkele hulpkoks in de keuken van De Mansarde en kan rekenen op een uitgebreide poule van ruim twintig personen in de zaal. “We pakken uit met een uitgebreide kaart met brasseriegerechten, met onder meer croques, pasta, vol-au-vent, stoofvlees, beulingen en frikadellen met krieken. Ik start in De Mansarde wel met steengrill en fondue. Alles wordt vers bereid in onze eigen keuken”, garandeert Marc Van den Eynde.

De Mansarde is elke dag vanaf 10 uur open met uitzondering van woensdag en donderdag. De keuken is open tot 21 uur en de zaak zelf tot 22 uur.

http://brasseriedemansarde.be