veldekenshof1

Brasserie Veldekenshof leidt werkzoekenden naar job in horeca

Stad Turnhout en sociale werkplaats De Troef hebben brasserie Veldekenshof heropend. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden er voorbereid op een baan in de horeca.

Een jaar geleden raakte bekend dat Stad Turnhout en De Troef het Veldekenshof, een brasserie in het groene noorden van Turnhout vlak bij de Stadsboerderij, overnamen. “Wij hebben ervaring in het begeleiden van doelgroepwerknemers (mensen met een (arbeids)handicap of -ziekte, red)”, aldus Luc Ruts, directeur van De Troef. “Die willen we gebruiken om een opleidings- en werkvloer te creëren die de exacte werkomstandigheden in het normale economisch circuit weerspiegelt.” Er zijn minimum zes plaatsen voor leeflooncliënten, die door het OCMW tewerkgesteld worden via een traject artikel 60, drie in de keuken en drie in de zaal. Zij worden begeleid door vaste werknemers.

Lokale producten
De uitbating van het Veldekenshof is in handen van vzw Projectencentrum, dat erkend is door Vlaanderen als opleidingstraject voor werkzoekenden. Dankzij samenwerkingen met soortgelijke organisaties zoals ’T ANtWOORD en het WEB belanden de beste profielen in de brasserie. Na een traject in het Veldekenshof is er doorstroming voorzien naar een duurzame tewerkstelling binnen de horeca of voeding.

“De nieuwe brasserie wordt het boegbeeld van de lokale voedselstrategie van stad Turnhout met korte keten en streekproducten als uitgangspunten”, zegt schepen voor Lokale Economie Luc Hermans. De gerechten zijn traditioneel, met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Alles wordt vers en ambachtelijk bereid, ook het vermaarde hoeve-ijs.