Stijn en Sven Schoeters Ballon De hond Marcel stond model voor het maken van de ballon. — © rr

Broers Stijn en Sven Schoeters richten eigen ballonbedrijfje op

Het zat er een klein beetje aan te komen. De broers Stijn en Sven Schoeters uit Grobbendonk hebben hun eigen ‘ballonbedrijfje’ opgericht. Ze noemen zichzelf Flying Brothers en gaan straks de lucht in met hun ballon Marcel, genoemd naar de hond van Sven.

Stijn en Sven Schoeters zijn al meer dan tien jaar volledig in de ban van het ballonvaren. Dat is begonnen met het bijwonen van een ballonmeeting gevolgd door het helpen van ballonteams bij het opstellen en weer inpakken van de ballons. Maar dat was niet voldoende om de drang naar de rieten mand en zorgeloos in de lucht te hangen te bevredigen.

Zo organiseren ze sinds vorig jaar KempenAIR, een driedaags ballonfestival dat later dit jaar doorgaat op de voormalige McCain-site in Grobbendonk. De beide broers volgen momenteel ook de opleiding tot ballonvaarder. Een opleiding die flink wat tijd, energie en geld kost. Een investering die je niet doet om het behaalde brevet nadien gewoon in de schuif te laten liggen.

“De theoretische examens hebben we beide al achter de rug, maar Sven is wat sneller dan ik aan de praktische opleiding begonnen”, weet Stijn. “Hij maakt momenteel proefvaarten, zonder passagiers. Als hij op schema blijft, zal hij tegen de meeting eind juni volwaardig ballonvaarder zijn.” De broers kijken er al naar uit want ze willen Grobbendonk laten kennis maken met hun gloednieuwe special shape ballon.

Sven en Stijn zijn voortaan de Flying Brothers. — © rr

“Momenteel varen we met de regenboogballon. Een ballon die we tweedehands hebben gekocht in Denemarken. Uitstekend voor de trainingsvaarten, maar als je dan toch een ballonbedrijfje opstart mag het allemaal wat meer zijn. Een tweede ballon dus en waarom dan niet meteen een special shape.” Voor wie het ballonvaren niet volgt, dat is een luchtballon met een wat aparte vorm.

“We hebben gekozen voor een hond. Onze hond Marcel heeft model gestaan en daarom hebben we de ballon ook naar hem genoemd. De ballon wordt momenteel gemaakt in Tsjechië maar zal tegen de meeting zeker klaar en gekeurd zijn.”

Je zal onmiddellijk een hond herkennen maar de klassieke vorm van een ballon blijft behouden. “Een duidelijke keuze”, legt Stijn uit. “Je kan een stuk verder gaan in afwijkende vormen, maar dan wordt de ballon op zich een stuk zwaarder. En dat zorgt er dan weer voor dat je een passagier minder kan meenemen. Het is de bedoeling om met onze Marcel met passagiers te gaan varen en een familie van vier te kunnen meenemen.”

Het ontwerp van ballon Marcel. Foto: RR

De moeder van Stijn en Sven, die tevens deel uitmaakt van het ballonteam, baat op het Astridplein in Grobbendonk de geschenken- en snoepwinkel Het Rupske uit. Waarom dan geen vliegende rups? “Omdat een hond beter past in het familiale verhaal dat we als Flying Brothers willen brengen. We wilden vooral een kindvriendelijke ballon en we hopen met Marcel veel ‘ooohs’ te kunnen losweken. Maar zeg nooit nooit wat die rups betreft.”

Met Marcel komen Stijn en Sven in het vaarwater van het bekende gele konijn, de Funny Bunny van Rabbits Ballooning uit Olen. Het is trouwens samen met de mensen van Rabbits Ballooning dat Stijn en Sven KempenAIR organiseren. “Laten we zeggen dat we concullega’s worden”, zegt Stijn. “Binnen de provincie zijn er maar een handvol bedrijven die ballonvaarten aanbieden. En er zijn steeds mensen die interesse tonen om een ballonvaart te boeken. Ik denk dat we perfect naast elkaar kunnen bestaan.”

Voor Stijn en Sven is de lancering van hun ballonbedrijfje en de aankoop van Marcel ook best emotioneel. “We hebben in 2022 afscheid moeten nemen van onze papa. Toen waren we ook al een beetje ballongek. Hij wist dat en heeft ons steeds gestimuleerd om volop te gaan voor je dromen. Vandaag maken we die waar.”