Brouwerij Het Nest begint deze maand met produceren

brouwerij het nest

De komende drie weken wordt de brouwinstallatie gemonteerd in de nieuwe Brouwerij Het Nest in Oud-Turnhout. Die bestaat uit verschillende ketels en gist- en lagertanks. De productie kan de tweede helft van juli opstarten zodat eind augustus het eerste bier kan worden geproefd.

De installatie is de eerste in ons land van de Italiaanse fabrikant Spadoni onder zijn eigen merknaam. “Dat is een bekende producent van brouw- en wijninstallaties”, vertelt Bart Cuypers, voorzitter van de raad van bestuur van Het Nest. “Ze specialiseren zich in kleinere installaties, tot de omvang die wij nodig hebben. We bezochten verschillende van hun klanten en merkten bij de fabrikant veel vakkennis. Op het vlak van prijs/kwaliteit waren zij de beste partij.”

De brouwinstallatie bestaat uit een maischketel, filterkuip, kookketel en whirlpool. Er kan tot 30hl per batch worden gebrouwen. Verder installeert Het Nest zeven gist- en lagertanks. “De installatie is geoptimaliseerd met technologie van de KU Leven”, benadrukt Bart Cuypers. “Die laat ons toe energie-efficiënter te produceren en de houdbaarheid van het bier te verbeteren.”

Stijgende export naar Zuid-Azië
“We willen de capaciteit voor 75% benutten voor onze eigen bieren en verder voor derden brouwen”, vertelt de voorzitter. Het Nest ziet zijn productie jaarlijks met 50% stijgen, zowel in binnen- als buitenland. “Vooral onze export naar Zuid-Azië neemt sterk toe en dat door de link met de speelkaarten. Het thema spreekt de gokkers daar blijkbaar erg aan.”

Zodra de volledige capaciteit wordt benut, zullen er vijf mensen werken. Mensen uit een maatwerkbedrijf in de buurt worden ingeschakeld voor het afvullen en inpakken. In het voorjaar van 2016 opent nog een proeflokaal dat plaats biedt aan een 60-tal personen. De totale investering bedraagt 1,85 miljoen euro. In het weekend van 24 en 25 oktober volgt een feestelijke opening voor het grote publiek.