het nest

Brouwerij Het Nest brouwt straks ook in Brazilië

De Turnhoutse Brouwerij Het Nest heeft een licentieovereenkomst gesloten met de Braziliaanse brouwerij Cervejaria Premium Paulista. Die gaat 5 bieren van Het Nest in Brazilië brouwen en verdelen. Een Braziliaanse delegatie was in Turnhout voor de ondertekening van de overeenkomst.

De bieren van Het Nest zijn genoemd naar speelkaarten zoals KleverenTien, Schuppenboer, KoekeDam en HertenHeer. Niet toevallig kwam de Braziliaanse deal tot stand via de Turnhoutse speelkaartenproducent Cartamundi, dat ook activiteiten heeft in het Zuid-Amerikaanse land. “Afgevaardigd bestuurder Frederic De Somer legde de contacten met de Braziliaanse brouwer via een bevriende zakenpartner”, legt Bart Cuypers, afgevaardigd bestuurder van Het Nest, uit.

Importheffing
De Turnhoutse brouwerij exporteert nu al een belangrijk deel van de productie naar onder meer Zuid-Europa, de Verenigde Staten en China en was al langer de Braziliaanse markt aan het verkennen. “De Braziliaanse biermarkt groeit zeer sterk, maar het land schermt zich af. De zware importheffing op buitenlandse goederen zou maken dat ons bier zowat 40% duurder zou zijn dan de binnenlandse merken. Die positie is uiteraard niet concurrentieel met Braziliaanse bieren”, aldus nog Bart Cuypers. Door in Brazilië te brouwen valt die importheffing weg.

In november start de Braziliaanse productie van de Turnhoutse bieren. “We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om te exporteren naar andere Zuid-Amerikaanse landen”, zegt CEO Robson Tatimoto van Cervejaria Premium Paulista. “En daarin nemen we niet alleen onze eigen bieren, maar ook die van Het Nest mee. Meer dan 30 personen houden zich al bezig met de marketing & sales van het Belgische bier.”

Het Nest opende 2 jaar geleden een eigen brouwerij op de bedrijvenzone Bentel in Oud-Turnhout. Vorig jaar werd 4.000 hectoliter geproduceerd. De omzet groeit jaarlijks met 20% en komt dit jaar wellicht uit op 1 miljoen euro.