dsc_2987 Bart Cuypers (links) en Filip Govaerts van Brouwerij Het Nest.

Brouwerij Het Nest verdubbelt capaciteit

[caption id="attachment_20615" align="alignleft" width="378"]Bart Cuypers (links) en Filip Govaerts van Brouwerij Het Nest. Bart Cuypers (links) en Filip Govaerts van Brouwerij Het Nest.[/caption]

De (Oud-)Turnhoutse brouwerij Het Nest plaatst de komende maanden 6 bijkomende lagertanks. Daarmee wordt de jaarcapaciteit opgetrokken tot 9.000 hectoliter, een verdubbeling van de huidige capaciteit. “De investering was aanvankelijke gepland voor 2018 maar we schuiven ze een jaar naar voor”, zegt Bart Cuypers van Het Nest.

De Turnhoutse brouwers hebben een succesvol jaar achter de rug. Eind dit jaar zullen ze 3.750 hectoliter bier hebben gebrouwen, deels eigen bieren en deels voor derden. Dat is meteen ook de maximum capaciteit. De eigen bieren worden voor de helft in België verkocht, de andere helft wordt geëxporteerd. De verwachting is dat in 2017 de export de overhand zal nemen en daarvoor is een uitbreiding nodig.

“We hebben nu 6 tanks van 6.000 liter en 1 tank van 12.000 liter. Daar komen nu 6 tanks van 12.000 liter bij”, legt Bart Cuypers uit. “De bestelling is gebeurd en ten laatste in mei wordt de bijkomende installatie opgeleverd. Voor de extra tanks hebben we nog voldoende plaats binnen onze bestaande infrastructuur. Het is niet zeker dat we de volledige capaciteit volgend jaar al nodig zullen hebben. Maar het geeft ons de mogelijkheid om vooral meer van onze eigen bieren te brouwen.”

2 nieuwe bieren
Het Nest heeft nog meer nieuws, want het lanceert binnenkort twee nieuwe bieren. “Het tarwebier Pokerface brouwen we op vraag van de Chinese markt”, zegt Cuypers. “Maar we gaan het ook hier verkopen. Daarnaast komen we met een Four Aces – Barley Wine, een zoeter bier met een hoger alcoholpercentage. Onder de naam Four Aces gaan we de komende periode nog meer experimentele bieren uitbrengen, ook om in te spelen op de stijgende buitenlandse vraag. Die zullen telkens in limited edition worden gebrouwen.”

De nieuwe bieren zijn het komend weekend (9-11 december) in primeur te proeven in biercafé De Spytighen Duvel in Turnhout.