Nieuws Kempen Brouwerijen Het Nest en Pirlot gaan samen verder

Brouwerijen Het Nest en Pirlot gaan samen verder

Brouwerijen Het Nest en Pirlot gaan samen verder

TURNHOUT/ZANDHOVEN – Er is een fusie in de maak tussen twee Kempense artisanale brouwers. Brouwerij Het Nest uit Turnhout en Brouwerij-Stokerij Pirlot uit Zandhoven gaan nauw met elkaar samenwerken. Het is de bedoeling om op korte termijn te komen tot een fusie en ook nog andere kleinere brouwerijen in de groep op te nemen.

“Het zijn onze aandeelhouders die de impuls hebben gegeven voor de fusie”, vertelt Bart Cuypers van brouwerij Het Nest. “Sommige van onze aandeelhouders waren klaar om uit te stappen en waren een gesprek aangegaan met Antoine de Cartier die al een tijdje medeaandeelhouder is van brouwerij-stokerij Pirlot.

Antoine de Cartier en Guy Pirlot

Hij zag het wel zitten om ook in het kapitaal te stappen van de Oud-Turnhoutse brouwers van Het Nest, op voorwaarde dat de twee brouwerijen een geheel zouden vormen.”

Dat voornemen is ondertussen concreet uitgewerkt. De twee lokale ondernemers, Frans Versmissen en Frederic de Vel, die brouwerij Het Nest mee in de startblokken hebben gezet, treden nu uit. De Turnhoutse vrienden die als eerste de speelkaartbieren ontwikkeld en gecommercialiseerd hebben, blijven samen met meester-brouwer Gust Hermans aan boord.

Bart Cuypers en Gust Hermans

Ook Guy Pirlot, oprichter van Brouwerij-Stokerij Pirlot, blijft aan boord als brouwer-stoker. Beide brouwerijen blijven bestaan, elk op hun locatie, maar de samenwerking schept wel nieuwe mogelijkheden. “Zo zal er geschoven kunnen worden met biervolumes”, licht Bart Cuypers toe. “Pirlot leent zich beter voor kleine volumes, terwijl Het Nest met zijn grotere brouwketels en vergistingtanks veel beter uitgerust is om grote batches te brouwen. Ook personeel kan adequater worden ingezet. Wij voelden dat wij op commercieel vlak wat onderbemand waren. Door de krachten te bundelen met de commerciële mensen van brouwerij Pirlot ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Ook onze brouwers kunnen we beter inzetten. Wanneer het in de ene brouwerij wat drukker is, kan bijvoorbeeld een brouwer uit de andere brouwerij bijspringen.”

Whisky

De brouwerijen willen ook de krachten bundelen voor het maken van whisky en gin. Vooral brouwerij Pirlot heeft op dat vlak al zijn sporen verdiend. “Het mooie is dat Pirlot nu zijn productievolume kan vergroten omdat Het Nest die extra brouwcapaciteit kan bieden.”

Standhouden

In de nabije toekomst wordt een groepsstructuur opgezet worden en zullen beide brouwerijen fusioneren. Op langere termijn is het de bedoeling deze groep nog uit te breiden door nieuwe overnames of fusies, zowel in binnen- als buitenland. “Dit is nodig om te kunnen blijven bestaan”, stelt Bart Cuypers. “Zowel in Amerika als in Europa heb je duizenden artisanale brouwerijen, die vaak veel kwaliteit bieden. Maar de laatste tijd zijn er daar meer en meer van aan het verdwijnen, omdat ze het alleen niet meer kunnen redden. Er staat een consolidatiegolf aan te komen binnen de wereld van de artisanale brouwerijen, want we vrezen dat het consolideren wordt of verdwijnen. Hierover waren Het Nest en Pirlot het al langer eens, al voor de Corona uitbraak. De huidige crisis zal dit proces alleen nog versnellen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Beerse
Beerse

DCA Technics breidt uit

DCA uit Beerse breidt haar afdeling DCA Technics uit met een subafdeling elektriciteitswerken. Hiermee ontwikkelt het bouwbedrijf deze gespecialiseerde afdeling… Lees meer