De Posthoorn Meerle Diederik en Sieben met een stemformulier waar de bieren nog niet op vermeld staan. — © RR

Café De Posthoorn laat klanten stemmen op favoriete bier van zeven partijvoorzitters

Wie benieuwd was naar het favoriete bier van de voorzitters van de zeven partijen in het Vlaams Parlement moest zondag naar café De Posthoorn in Meerle (Hoogstraten) gaan. Daar kon je in een stemhokje een bolletje kleuren bij een van de bieren. Het winnende gerstenat wordt een maand in de kijker gezet.

De broers Sieben en Diederik Sterkens zijn sinds twee jaar de uitbaters van De Posthoorn. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, kwam bij hen het idee om iets speciaal te doen. “Eigenlijk is het meer als grap begonnen”, vertelt Diederik. “We hebben naar alle zeven partijen die nu in het Vlaams Parlement zetelen een mail gestuurd met de vraag wat het favoriete bier van hun voorzitter is. Zes hebben vrij snel geantwoord, naar PVDA hebben we deze week nog gebeld om het stemformulier volledig te kunnen maken.”

“Van sommige antwoorden waren we nauwelijks verrast”, zegt Sieben. “Flandrien voor Bart De Wever (N-VA) en Vlaamse Leeuw tripel voor Tom Van Grieken (Vlaams Belang) zijn evidente keuzes. Anderen gaven dan weer een bier door waar we nog nooit van gehoord hebben.”

In het café staan het stemhokje en de stembus al klaar. “We hangen in het hokje papieren met uitleg over elk bier. De bedoeling is dat klanten zondag op een van de bieren stemmen, bij twee of meer ingekleurde bolletjes op een formulier is de stem ongeldig. Onze moeder neemt de taak van voorzitter van het stembureau op zich. We zijn benieuwd wat de uitslag wordt. Kiezen klanten in functie van de partij van hun voorkeur of kijken ze toch meer naar de bieren”, vraagt Sieben zich af.

Speciale acties

Hoeveel stemmen er uitgebracht worden, is moeilijk in te schatten. “Voor deze verkiezingen geldt nog stemplicht”, glimlacht Diederik. “Het ideale zou zijn dat een van de partijvoorzitters zondag naar het café komt om een stem uit te brengen, maar door hun drukke programma is dat weinig waarschijnlijk.” Het bier met de meeste stemmen promoten Diederik en Sieben een maand lang in De Posthoorn. “We doen er ook speciale acties mee. Verkiezingen zijn altijd heel serieus, maar op deze manier kunnen we er iets ludiek aan koppelen. En door de partijvoorzitters erbij te betrekken, is er toch een link met de politiek”, zegt Sieben.