Jazzoet 2

Café Jazzoet in Mol staat te koop

MOL –  Cafébaas Eddy Schellekens, wijd en zijd bekend, zet zijn café Jazzoet aan de Molse Rozenberg te koop. Toch wel verrassend, want Schellekens heeft het café nog maar 10 jaar in handen. Maar de cafébaas wil nu hij 66 is met pensioen en tijd maken voor zijn kleinkinderen.

Sommige mensen zijn gewoon geboren voor het vak dat ze beoefenen. Dat kan je ook zeggen van Eddy Schellekens. De man verbouwde tien jaar geleden een begrafenisonderneming om tot Jazzoet, een van de meest populaire cafés in Mol. De naam verwees naar zijn voornemen om in het café alleen maar jazzmuziek te draaien. Tegelijk was het een eerbetoon aan zijn moeder die hoedenmaakster was.

Over de reden waarom hij zijn drukbezochte café van de hand doet, is Schellekens duidelijk: “Ik ga met pensioen en hoop dan eindelijk tijd te kunnen vrijmaken voor mijn vier kleinkinderen”, zegt hij in Gazet van Antwerpen. “Ik ben een vreemde voor hen en wil dat de volgende jaren nog goed maken.” Schellekens heeft ook altijd zelf kunstenaarsambities gehad. “Het is hoog tijd om opnieuw te gaan schilderen”, zegt hij. “Ik ben ooit naar Peru getrokken om me daar als schilder te vestigen. Zo veel jaren heb ik niet meer om kunstwerken te maken.”

Folia

Met Jazzoet was Schellekens niet aan zijn proefstuk. Eerder al baatte hij in Retie het ook al legendarische café Folia uit. Een unieke zaak, bekleed met gerecycleerd hout van sigarenkistjes, waaraan hij zeven jaar werkte. Ook van het interieur van de Jazzoet maakte Schellekens een artistiek project met inbreng van kunstenaars als Raymond Minnen en Jef Geys. “Er kwamen weleens mensen van buiten de Kempen over de vloer die er hun bewondering over uitspraken”, zegt Schellekens. “Ze vroegen zich af waarom ze een dergelijk café niet aantroffen in een grootstad als Antwerpen of Brussel. Aan sommige kunstwerken ben ik gehecht. Maar ik wil er me niet emotioneel aan hechten. Alles is bespreekbaar met de nieuwe eigenaar.”

Nieuw hoofdstuk

Eddy is gepokt en gemazeld in het horeca- en nachtleven in de Kempen, maar aan alles komt een eind. “Klanten zijn ervan overtuigd dat ik in een zwart gat zal vallen”, zegt hij. “Maar zelf vrees ik daar niet voor. Mijn zoon Yves heeft tal van horecaprojecten (onder meer het bekende Plein Public in Antwerpen). Ook in zijn zaken kan ik een handje toesteken. Mijn café staat te koop, maar dat betekent niet dat ik hier morgen al weg ben. Zo’n verkoop kan gerust één tot drie jaar aanslepen. Het dringt niet. Ik hoop alleen dat ik de kriebels kan onderdrukken om een nieuw café te beginnen.” Na de verkoop wil Schellekens terugkeren naar zijn roots in Retie.