Café Van Dun eert voormalig uitbater met eigen bier

RAVELS - Een jaar geleden nam stamgast Jasper Engelen Café Van Dun, het enige café in Ravels-Eel, over. Dat viert hij met een uniek huisbier, een eerbetoon aan War Van Dun, die bijna vijftig jaar achter de toog stond en nog elke dag langskomt.

“Miljaar toch!” Je naam en je karikatuur op je eigen bier, dat doet iets met een mens. Zelfs met een 87-jarige die zo ongeveer alles gezien en gedaan heeft. “Hij smaakt goed maar ja, alle bier smaakt mij goed”, knipoogt War Van Dun na zijn eerste slok van Ne War. “Hij heeft ook een schone, vaste schuim. De klanten gaan hier nogal mee kunnen klinken.”

Ook kapperszaak

Van 1948 tot 2004 tapte War zelf bieren achter de toog van Café Van Dun, waar hij ook nog een winkel hield en een kapperszaak had. Een jaar geleden trad stamgast Jasper Engelen in zijn voetsporen, zij het dan alleen als cafébaas. “Ik wil de waarde en de visie van de Van Dunnekes in ere houden”, vertelt Jasper. “Vandaar dat ik enkele maanden na de heropening op het idee kwam om een eigen bier te brouwen.”

Alken-Maes

Samen met brouwerij Alken-Maes ging Jasper op zoek naar de perfecte smaak. “Ik heb al heel wat bieren geproefd en wist dus goed wat ik lekker vind en wat niet. Ne War is een blond speciaalbier van 7% met een zoete afdronk, waardoor hij zich makkelijk laat drinken.”

Van het vat

Ne War is niet commercieel te koop. “Je kan hem alleen hier drinken en alleen van het vat. Zo blijven Café Van Dun en War voor eeuwig onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘Ene gaan drinken bij War’ is een staande uitdrukking geworden in Ravels-Eel. War woont nog steeds naast het café en komt nog elke dag binnen.”

Feestzaal

Het huisbier wordt getapt sinds maandag 31 oktober, precies een jaar nadat Jasper het café heeft overgenomen. “De coronasluitingen heb ik niet meer meegemaakt, wel het vroege sluitingsuur en het scannen van de Covid Safe Tickets. Hobby’s waren toen nog niet toegelaten, mensen mochten alleen op café. Ondertussen hebben we de feestzaal verbouwd, daar organiseren we geregeld opnieuw feestjes. Vandaag merken we wel de gevolgen van de crisis. Klanten blijven meer weg en onze onkosten stijgen, zonder dat we die volledig kunnen doorrekenen.”