Café Welkom Rik Van Looy Kunstenares Ils Belmans, cafébaas Jo Helsen en wielerlegende Rik Van Looy met de oorkonde die van de Welkom het Café van de Keizer maakt. — © Joren De Weerdt

Café Welkom is jaar lang Café van de Keizer: “Ik ben apetrots op deze erkenning”

Het café Welkom in Noorderwijk (Herentals) mag zich sinds woensdagavond officieel Café van de Keizer noemen. Rik Van Looy himself was naar het café gekomen om de wisseltrofee die bij de titel hoort, mee te overhandigen. “Ik ben apetrots”, reageert kroegbaas Jo Helsen, die een paar verrassingen voor de Keizer van Herentals had.

De Kop van de Keizer is een kunstwerk dat de organisatoren van de wielerwedstrijd Grote Prijs Rik Van Looy hebben laten maken. De bedoeling is dat de trofee een tocht maakt langs cafés die de wielersport of sport in het algemeen een warm hart toedragen. Het voorbije jaar stond de Kop van de Keizer bij Den Druyts op de Grote Markt.

Tot begin volgend jaar moet je naar café Welkom in Noorderwijk om het beeld van de hand van kunstenares Ils Belmans te bewonderen. “Iedereen weet dat mijn café wielrennen uitademt”, zegt waard Jo Helsen. “Maar vooral Rik Van Looy staat hier nog op een voetstuk.” Helsen verzamelt wielermemorabilia en toverde enkele bijzondere stukken tevoorschijn.

“Zo bezit ik een brommerplaatje dat tijdens Milaan - San Remo in 1958 op een motor heeft gehangen. Ik heb ook een kartonnen bord dat tijdens de Ronde van Lombardije in 1959 op een volgwagen was bevestigd. Als je zoekt naar de link met Rik Van Looy... Wel, dat zijn twee wedstrijden die door Rik werden gewonnen. Hij heeft nu zijn handtekening geplaatst op het bord waardoor het helemaal een uniek stuk is geworden.”

Jo Helsen is trots op het gesigneerde bord. — © Marc Peeters

Authentiek

Jo koestert ook een Humo uit 1976 waarin een uitgebreid interview met Rik staat met als titel dat de Rik troef is. “Daar ga ik speelkaarten aan toevoegen met de beeltenis van onze wereldkampioen.” Objecten die een ereplaats zullen krijgen in het café. “Ik denk dat Rik het wel kon appreciëren”, zegt Jo. “Hij vond het straf dat je zulke authentieke dingen toch nog altijd op de kop kan tikken als je weet waar te zoeken.”

De waard die de Kop van de Keizer een jaar in zijn zaak mag laten schitteren, moet die met het nodige respect behandelen en de sport promoten. Jo Helsen kennende gaat het niet bij het tonen van memorabilia blijven. “Men gaat het geweten hebben dat het kunstwerk hier staat”, klinkt het ambitieus.

Rik Van Looy sprak tijdens zijn toespraakje woorden van dank uit voor de groep mensen die niet alleen een wielerwedstrijd organiseren om de Keizer van Herentals te eren, maar dit met de Kop van de Keizer dus ook op andere manieren doen.