IMG_5397 r

Campina Energie realiseert installatie zonnepanelen bij OMC

TURNHOUT – Bovenop de gebouwen van de Open Manufacturing Campus (OMC) aan de Signify-site in Turnhout is dinsdag een installatie met 288 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. OMC ging daarvoor een samenwerking aan met Campina Energie, de coöperatie die investeert in hernieuwbare energie en energiebesparing in de Kempen.

De voorbije weken plaatste Campina Energie, samen met hun technische partner Energieconcepten uit Arendonk een fotovoltaïsche zonnepaneelinstallatie op het dak van OMC, dat is te vinden op de vroegere Philips-site in Turnhout. De 288 zonnepanelen leveren OMC een besparing op die is te vergelijken met het verbruik van 25 gezinnen.

OMC koos ervoor om de installatie van de zonnepanelen niet in eigen beheer uit te voeren, maar om samen te werken met Campina Energie. Dat is een burgercoöperatie die in 2015 werd opgericht. De coöperatie wil burgers samenbrengen om te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing in de Kempen. Op die manier wordt alvast deze regio minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en van dure, geïmporteerde energie.

Daarmee versterkt Campina Energie de economische slagkracht van de regio, onder meer omdat het samenwerkt met bedrijven in de streek. Ook Campina Energie zelf groeit als organisatie. In september nam de burgercoöperatie haar eerste voltijdse medewerker in dienst.

Voor OMC is de samenwerking met Campina een logische match. Als Open Manufacturing Campus wil de organisatie de vroegere Philips site invullen met bedrijven en activiteiten die gelinkt zijn aan innovatie en productie. “We willen ook nog bekijken hoe we hier aan de slag kunnen met bijvoorbeeld thermische energie, laadpalen en waterstof”, vertelt Leo Oelbrandt van OMC. “Ook een derde windmolen staat op onze verlanglijst.”