Chef restaurant Wingerd Pieter Coomans Bij de oorkonde hoorden bubbels en een mes. — © rr

Chef restaurant Wingerd Pieter Coomans mag zich Young Master noemen: “Een hele eer”

Pieter Coomans, chef van restaurant Wingerd in Vorselaar, werd verkozen als Young Master. Daarmee maakt hij voortaan deel uit van de prestigieuze vereniging van Belgische topchefs Mastercooks of Belgium. “Een hele eer”, klinkt het in Vorselaar.

Mastercooks of Belgium is een organisatie die zich inzet als ambassadeur van het Belgische culinaire erfgoed. Jaarlijks kiezen ze enkele jonge chefkoks uit ons land, die de Belgische culinaire traditie nieuw leven inblazen. The Young Masters is de naam van de nieuwe jongerenafdeling van The Mastercooks of Belgium. Dat is geen nieuwe vereniging, maar wel een creatief labo binnen Mastercooks.

Om lid te kunnen worden, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je jonger zijn dan 36 en waarde hechten aan seizoens- en lokale producten. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van de gerechten die op tafel komen, maar ook naar de werking van de zaak. Daarnaast moet je voorgedragen worden door minstens twee chef-koks die al lid zijn van de vereniging, ze worden dan ook je ‘peter’.

Voor Pieter zijn dit Ken Verscheuren van Restaurant Tinelle in Mechelen en Joris Wils van De Repertoire in Herentals. Twee inspirerende ondernemende chefs die van in het begin geloofden in het kunnen van chef Pieter.

Lees ook: Bestuur Horeca Middenkempen staat tien jaar aan het roer

Pieters keuken is innovatief en vernieuwend, hij werkt met lokale en duurzame producten. Het innovatieve kan je vooral terugvinden in de technieken die hij gebruikt, zoals fermenteren en pekelen waardoor hij zijn gerechten naar een hoger niveau tilt. Door zeer bewust om te gaan met duurzaamheid en ‘zerowaste’, worden bijvoorbeeld alle groenten volledig gebruikt. Zo maakt hij ook kruidenolie’s van daslook, bieslook of prei als dip bij het brood. Die worden op vraag van de enthousiaste klanten vanaf deze week ook te koop aangeboden.

Het enthousiasme van Pieter en Jolien wordt gedeeld met hun team. In hun restaurant wordt er uitsluitend met een ‘verras-me-nu’ gewerkt waar beleving en ontdekking centraal staan. De uitbaters zijn ook trots op de 15/20 die ze kregen van Gault Millau.