De Wingerd Pieter Coomans Jolien Laenen Pieter en Jolien in hun zaak in Vorselaar. — © Joren De Weerdt

Chef van restaurant Wingerd neemt klanten mee op culinaire cruise: “Ook gasten mogen mee in de potten roeren”

Chef Pieter Coomans en gastvrouw Jolien Laenen van het restaurant De Wingerd in Vorselaar zijn op zoek naar mensen die samen met hen op culinaire cruise willen gaan. Culinair wil zeggen dat er in de havens geen kerken of kathedralen bezocht worden maar unieke parels die je moet gezien en vooral geproefd hebben.

Pieter en Jolien willen in samenwerking met ATC Cruises uit Antwerpen hun gasten ontvangen op de Vista, een schip van Oceana Cruises. “Deze onderneming behoort tot het High End-segment onder de cruises en staat bekend om zijn finest cuisine at sea”, weet Jolien. “Nog voor corona kregen we de vraag om met hen in zee te gaan voor een uniek concept. We mochten uiteraard mee aan boord.”

Waar ze eerst afwachtend waren, werd het koppel zeer aangenaam verrast door de pracht van het schip, de finesse en de luxe die er aanwezig zijn. “Maar wat ons helemaal verbaasde, was het culinaire aspect”, zegt Pieter. “Midden op zee wordt er op een best hoog niveau gekookt voor een duizendtal passagiers.”

Luxe aan boord van de Vista. — © RR

“Nog nooit hebben we zo versteld gestaan van een buffet, om dan nog maar te zwijgen van de specialiteitenrestaurants. We kregen een exclusieve rondleiding in the gally of de keuken van het schip. Bij Oceania wordt vis gefileerd, fonds getrokken en zélfs alles van brood en patisserie gemaakt en gebakken aan boord.”

Vier jaar later en na heel wat uitstel en verandering van route ligt de reis vast. “Op 21 mei stappen we aan boord van de Vista en hopen we een groep van 25 tot 30 mensen te kunnen begeleiden. Aan boord zijn ze vrij om het schip op eigen tempo te ontdekken en te genieten van restaurants”, zegt Jolien.

Wat het verhaal echt uniek maakt, zijn de begeleide uitstappen die volledig door Pieter en Jolien werden uitgestippeld. Voor het vertrek worden de gasten verwacht in Rome. Naast Italië wordt er ook aangemeerd in Griekenland, Montenegro en Kroatië. “Eerst zouden we ook naar Israël gaan, maar gezien de oorlog daar niet meer. Tijdens de reis gaan we een buffelboerderij bezoeken in Positano, gaan we wijn degusteren vlak bij de Etna, bezoeken we een oyster farm in Kotor, ontdekken we typische gerechten in Split en ga zo nog maar even door.”

Pieter mag zich ook Young Master noemen. — © RR

Chef Pieter is vooral begeleider, maar staat ook een keer zelf achter het fornuis om aan de slag te gaan met producten die tijdens de plaatsbezoeken werden gekocht. “Tijdens een kookdemo mogen ook de gasten mee in de potten roeren.”

Wie meewil op de elfdaagse cruise van Rome naar Triëst moet rekening houden met een kostprijs van meer dan 5.000 euro per persoon. “We zijn er ons van bewust dat dit niet goedkoop is, maar wat aangeboden wordt zowel qua verblijf als culinair is dan ook absolute topklasse, waardoor prijs en kwaliteit echt wel in evenwicht zijn”, menen Pieter en Jolien.

Restaurant De Wingerd in Vorselaar is van een brasserie uitgegroeid tot een fine dining restaurant waar chef Pieter op een eigen unieke manier de gasten laat genieten van een culinaire beleving. Ondertussen is het restaurant bekroond met een mooie 15/20 in Gault&Millau en mag Pieter zich Northseachef en ook Young Master noemen.

Deze culinaire jongerengroep bestaat uit Belgische chefs die nieuwe ideeën zal uitwerken om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.

Meer info over de cruise via info@restaurant-wingerd.be