Club Met Retie Chris (midden) geeft na het weekend zijn populaire snackbar over aan Nanou en haar mama Michèle. “Het wordt me te zwaar”, zegt hij. — © RR

Chris geeft Club Met over aan Nanou: “Het wordt me te zwaar”

Chris Van Kerkhoven (52) bakt zondag zijn laatste beefburger, dé huisspecialiteit van Club Met op de Markt in Retie. Na twaalf jaar moet hij zijn populaire snackbar noodgedwongen overgeven. “Het gaat niet meer”, zegt hij. “Ik lijd al vijf jaar aan parkinson. Volgende maand moet ik een hersenoperatie ondergaan.”

Club Met, vlak naast café Kor op de hoek van de Markt in Retie, is al vele jaren een stijlvolle snackbar met een gevarieerde aanbod van lekkere en verfijnde broodjes, panini’s, pasta’s, croques, salades, hamburgers en vooral beefburgers. “Mijn cliënteel komt van overal. Er zijn veel vaste klanten uit Retie zelf, maar ook heel veel passanten. Het is hier op de Markt in Retie altijd gezellig druk”, zegt Chris.

Hoewel zijn zaak na twaalf jaar nog floreert als nooit tevoren, hangt Chris zondagavond zijn schort aan de haak. “Vijf jaar lang heb ik mijn ziekte goed onder controle kunnen houden met medicatie”, zegt hij. “Maar nu is het op. Ik voel me altijd moe, kan nog moeilijk stappen en heb geregeld harde krampen in mijn benen. Ook de motoriek van mijn handen gaat achteruit. Zo is het niet meer doenbaar om de hele dag in de keuken te staan en mijn klanten te bedienen.”

Toch blijft Chris niet bij de pakken zitten. “Op 12 april wordt mijn hoofd geopereerd. In mijn hersenen worden dan een stimulatie-elektrode en een batterij ingebracht. Ik ben er gerust op dat het weer helemaal goed komt.”

Zijn talrijke klanten uit Retie en omstreken hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken, want maandag gaat Club Met gewoon weer open, alleen met een andere uitbater. Nanou Hardies (28) zet de zaak voort samen met haar moeder Michèle Bultynck (60), die de voorbije jaren ook al mee in de keuken stond. “Alles blijft zoals het is, tot en met het prachtige interieur in American dining-stijl”, zegt Nanou.

Beefburger van 200 gram

Dé topbestelling bij Club Met zijn de zes verschillende beefburgers. “Onze best verkochte beefburger is The Boss: een groot wit bagnat-broodje met een burger van 200 gram, met spek, chorizo, champignons, ajuin, rucola en een dressing van mosterd en honing voor 11 euro. De dubbele, met 400 gram vlees, kost 17 euro. Alles in onze keuken wordt vers bereid, waar mogelijk ook met lokale producten. Zo komt ons vlees vers van slagerij Gyesbreghs, hier 500 meter verderop in de straat.”