Foto Bert De Deken

Cloetta sluit in Turnhout en verhuist naar Roosendaal

TURNHOUT - Cloetta, de Zweedse snoepfabrikant Cloetta die onder meer Sportlife-kauwgom en King Pepermunt maakt, heeft dinsdagochtend op een bijzondere ondernemingsraad bevestigd dat het haar vestiging in Turnhout wil sluiten. Het bedrijf bouwt een nieuwe vestiging in de buurt van Roosendaal (Nederland). Het is de bedoeling dat het personeel mee kan verhuizen.

Wat er het personeel precies te wachten staat, is nog niet helemaal duidelijk. “Onze toekomst is heel onzeker”, zucht werknemer Tony Roevens uit Mol. Al 27 jaar werkt hij bij Cloetta in Turnhout. “Ik werk bij Cloetta aan Focus Improvement, maar het is een groot vraagteken wat er nog verbeterd kan worden en of de werknemers nu nog gemotiveerd kunnen blijven. Sinds gisterenavond ligt alles hier stil. Dat we vooraf niets over een sluiting hebben vernomen, klopt ook. Heel vervelend”, vertelt hij.

 

Werknemer Tony Roevens uit Mol. Foto Britt Peeters

“De reacties zijn gemengd: de ene collega is heel gelaten en berust erin, omdat hij het al eens heeft meegemaakt. De andere heeft het wel moeilijk. Het blijft afwachten. Al zal pendelen naar Roosendaal voor velen van ons geen optie zijn. Ik vermoed dat ongeveer 90% van de collega’s dat niet ziet zitten. Ik woon in Mol, volgens mij is het dan absurd om elke dag naar Roosendaal te gaan. Ik had echt gehoopt hier nog een paar jaar te kunnen blijven en afronden,” besluit hij.

Beursgenoteerd

“We zijn gisterenavond begonnen met het informeren van onze werknemers. Aangezien we een beursgenoteerd bedrijf zijn, zijn we verplicht eerst de aandeelhouders op de hoogte te brengen. Ik zou ook liefst eerst onze medewerkers informeren, maar dat is nu eenmaal de realiteit”, neemt Nederlander Marcel Mensink, Operations President bij Cloetta, het woord.

Marcel Mensink, Operations President bij Cloetta. Foto Britt Peeters

“Dankzij dit besluit kunnen we als Cloetta verder groeien”, legt Mensink de keuze voor één nieuwe fabriek in Nederland uit, in plaats van één in België en twee in Nederland. “Het biedt ons de mogelijkheid een fabriek neer te zetten die klaar is voor de toekomst. We verwachten een margeverbetering tussen de 1,6 en 1,8%. Waarom Nederland? Als we kijken naar waar we produceren en leveren, ligt het zwaartepunt in Nederland. Het is de bedoeling dat we onze kennis en ons kunnen uit Turnhout meenemen.”

De nieuwe fabriek zal in de nabijheid van Roosendaal komen en het voornemen is om vanaf 2026 van start te gaan. Huidig plantmanager in Turnhout Peter Berkers garandeert dat de medewerkers tot dan in de Everdongenlaan kunnen blijven werken.

Huidig plantmanager in Turnhout Peter Berkers. Foto Britt Peeters

“We beseffen dat de afstand Turnhout – Roosendaal niet evident is”, gaat Mensink verder. “Onze intentie blijft wel dat onze mensen bij Cloetta kunnen blijven werken en dat we hen naar Roosendaal begeleiden. Maar we geven hen ook de mogelijkheid om tot 2026 te blijven werken en dan zelf te beslissen wat ze doen. Iedereen heeft de vrijheid om keuzes te maken.”

Loonkloof

Nochtans presteert de fabriek in Turnhout wel goed. “Dit is dan ook niet het resultaat van een underperformance”, zegt Mensink. “Het heeft alles te maken met het feit dat we willen blijven groeien, daarom investeren we in een nieuwe faciliteit. Grondstoffen zijn duur en kosten lopen op, maar ook dat is geen reden van deze beslissing. De loonkost heeft indirect wel mee voor de beslissing gezorgd, want in de nieuwe fabriek zullen we efficiënter kunnen opereren, waardoor die kost naar beneden zal gaan.”

“Wij zijn samen met de medewerkers enorm misnoegd over de communicatie”, reageert Nancy Bollen van het ABVV. “Het bestuur is in de veronderstelling gegaan de internationale richtlijnen te volgen omdat Cloetta een beursgenoteerd bedrijf is. Maar ondertussen, na ons gesprek, zijn ze ook tot de conclusie gekomen dat die wetten niet geldig zijn hier in België. Het had dus niet zo mogen verlopen.”

 

“Vorige week vond er hier nog een personeelsfeest plaats”, gaat Nancy Bollen verder. “De mensen werden geprezen omdat Turnhout het beste bedrijf is qua productie. En nu dit. Dat slaat in als een bom.”

“De meeste werknemers hier zullen mee kunnen verhuizen, maar daar zullen we nog serieus voor moeten onderhandelen, want er is sprake van voorrang voor de Nederlanders.”

“En dan nog: Roosendaal is 50 kilometer van Turnhout, dat is niet evident. En we hebben ook nog veel werknemers die van nog verder komen, bijvoorbeeld van het Antwerpse. De werknemers hangen hier enorm aan elkaar en ze hebben al vele jaren dienst. Het is triestig om te zien, echt waar.”

Bollen benadrukt wel dat ze vertrouwen heeft in de gesprekken, al zal het weer opgebouwd moeten worden. “Het eerste gesprek verliep vlot. Volgende week starten we verder op, en we zijn hoopvol, maar wachten ook af. Het treft dan ook 115 mensen, 350 in totaal met de Nederlanders erbij. Dat is niet min.”