Nieuws Kempen Comdis Europe lanceert Purify om ruimtes en winkelwaar coronaproof te maken

Comdis Europe lanceert Purify om ruimtes en winkelwaar coronaproof te maken

Comdis Europe lanceert Purify om ruimtes en winkelwaar coronaproof te maken

WESTMALLE – Omdat we niet eeuwig kunnen rondlopen met mondmaskers en social distancing, zullen we op termijn een leven met Covid-19 moeten uitdokteren. Comdis Europe in Malle heeft alvast een antwoord op één aspect van dat leven met Corona. Samen met verscheidene partners ontwikkelde het bedrijf een reeks producten die het mogelijk maken om ruimtes, maar ook winkelwaar te ontsmetten na gebruik. Dat gebeurt met UVC-straling. Een vorm van UV-licht dat niet waarneembaar is voor het oog, maar wel ziektekiemen doodt.

Comdis helpt bedrijven met energiebesparende oplossingen, zoals LED-verlichting en zonnepanelen. Toen de coronacrisis zich aandiende, wou zaakvoerder Chris Proot niet in een hoekje gaan kniezen, maar een weg vooruit vinden: “In het licht van Covid 19 hebben we ons afgevraagd: wat kunnen wij doen om hier een antwoord op te bieden en hoe kunnen we partners betrekken?”

UVC armaturen met LED lampen

Een eerste antwoord is een lichtarmatuur geworden met UVC lampen om ruimtes in een gebouw te desinfecteren. UVC is een bepaalde straling in licht die normaal wordt gefilterd door de ozonlaag. UVC-energie is niet waar te nemen met ons oog, maar het kan wel kiemen doden.

“Op zich is het gebruik van UVC lampen niet nieuw. Het wordt ook nu al veel gebruikt bij het zuiveren van water”, weet Chris Proot. “Alleen gebeurt dat nog vrijwel overal met klassieke gasontladingslampen. Wij hebben gevraagd aan een Chinese fabrikant van LED armaturen waarmee wij al samenwerken, om voor ons UVC led lampen in te bouwen. Iets dergelijks bestaat in China al wel in een grote uitvoering, waarbij ’s nachts bussen in een tunnel worden gereden en met die techniek worden ontsmet. Nieuw is dat wij nu een mobiel toestel kunnen aanbieden. Dat kan je verrijden van de ene ruimte naar de andere.”

Veiligheid

In een armatuur zitten 4 aparte lampen die je elk apart kan richten, zodat het mogelijk is om een ruimte volledig te behandelen. Omdat UVC-straling schadelijk is voor mens en dier, zijn ook veiligheden ingebouwd.

“De lampen geven 80 procent UVC af en 20 procent licht, zodat je kan zien wanneer het toestel aan staat”, licht Proot toe. “Ook is er een bewegingsmelder, die ervoor zorgt dat de lamp wordt uitgeschakeld wanneer iemand toch de ruimte zou binnen komen. Wanneer het 30 seconden stil blijft, gaat de lamp weer aan. De lamp kan branden in verschillende intensiteiten. Een lamp van 200 Watt moet goed zijn om een ruimte van zo’n 150 m² te behandelen. Dat is handig voor bedrijven om bijvoorbeeld vergaderlokalen te ontsmetten na gebruik, of ’s nachts de receptie.”

Desinfectiekasten

Daarnaast lanceert Comdis Europe toestellen om voorwerpen te ontsmetten, ook met de UVC-techniek. Het Waalse bedrijf Sans Frontières heeft daarvoor een reeks flightcases gemaakt in verschillende groottes, die kunnen worden ingezet in winkels voor het reinigen van kleding -die is gepast, maar nog niet is verkocht- handtassen, schoenen, brillen, telefoontoestellen en dergelijke meer.  De nieuwe reinigingstoestellen worden verkocht onder de naam Purify.

“Voor de UVC armaturen zijn wij exclusieve verdeler voor de Benelux”, zegt zaakvoerder Chris Proot. “Voor de steriliseerkasten zijn wij de verdeler in Vlaanderen en Nederland. Wat de prijs betreft, moet je rekenen dat een UVC toestel, afhankelijk van het type, tussen 1.500 en 3.500 euro kost, maar het is ook mogelijk om de toestellen te huren of te leasen. Dan kost het maar 2 tot 5 euro per dag.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer