Creative Cooling Group

Coole nieuwe plek voor Creative Cooling Group

De Creative Cooling Group heeft haar intrek genomen in de voormalige Britse legerbasis in Rietbroek in Herentals. De hele site werd gerenoveerd met een aansluitende nieuwbouw. Hiervoor nam het architectenbureau wilma wastiau uit Westerlo onder de arm. De producent van koeldisplay’s in winkels en verdeler van airco’s, wil bezoekers verrassen met een coole aanpak. De architecten kozen voor een behoud van de originele elementen van de legerbasis, in combinatie met willekeurige blokken in het interieur, die aan ijsblokjes doen denken. In het compleet vernieuwde gebouw is er ruimte voor ontwikkeling, ontwerp, productie, administratie en logistiek. Hiervoor haalt het bedrijf de grenzen tussen de afdelingen weg, om interactie tussen medewerkers te bevorderen. Creative Cooling Group is het moederbedrijf van DRU International, AFM Refrigeration en Airco Sinclair.

De indrukwekkende glasgevel van het gebouw is zichtbaar vanop de brug van de N13 in Herentals, en geeft ook van binnenuit een mooie blik op de Herentalse omgeving. De Creative Cooling Group koos voor de renovatie van de oude legerloodsen met aansluitende nieuwbouw. “We wilden het niet zomaar platgooien”, zegt ceo Sven Danneels. “We zijn als bedrijf bezig met cradle-to-cradle-principes, dus we wilden niet weggooien wat nog goed was, maar hergebruiken en herwaarderen. In ons magazijn – het vroegere militaire gebouw – ligt de originele betonvloer nog. Die hebben we helemaal opgeschuurd, zodat die een nieuw leven krijgt. En het resultaat is prachtig.”

Open koelkasten

De grootste activiteit in het nieuwe complex is de ‘Cool Factory’. Voor zowel bekende multinationals als kleine lokale merken bouwt het bedrijf ‘coolers’. Dat zijn open koelkasten waar je gekoelde producten kan uitnemen, voor bijvoorbeeld frisdrank- of yoghurtmerken. “We assembleren hier alles tailor-made. Als we een bestelling binnenkrijgen, beginnen we letterlijk vanaf nul te bouwen. Onze klanten wilden altijd net iets anders, iets dat op hun lijf geschreven is. Alles begint bij een metalen plaat, en wordt stap voor stap samengesteld in onze assemblage-afdeling.” Het bedrijf zat eerst in Grobbendonk, maar daar was het te klein geworden. “We hebben heel grote internationale ambities”, zegt Danneels. “Duitsland in momenteel onze grootste markt, maar we leveren bijvoorbeeld ook in Canada. Alles wat we exporteren, wordt hier in Herentals gemaakt.”

Vergaderen in de sauna

“We zijn creatief in onze producten, maar ook in onze aanpak. Bezoekers vergaderen in een vergaderzaal aangekleed als sauna of een ijsblok. Een knipoog naar onze sector maar ook een statement over onze creatieve aanpak.”

In het nieuwe complex huist ook de distributeur voor België en Luxemburg van Sinclair. Dat is een in het buitenland zeer bekend merk van aircotoepassingen. Vanuit Herentals wil Sinclair nu ook de markt hier veroveren. “We tonen alle praktijktoepassingen verspreid over ons gebouw”, verduidelijkt ceo Sven Danneels. “Het is dus ook een levende showroom. De klant ziet of voelt meteen of het Sinclair-product werkt. Ook hier staat duurzaamheid centraal.  Wij realiseerden hier dankzij de innovatieve toepassingen van Sinclair 52% CO² reductie.”

“Gas geven op 80%”

Laatste bedrijf in de ‘Cool Factory’ is de groothandel AFM Refrigration. Naast een vestiging in Kontich verhuisde het filiaal van Grobbendonk mee naar Herentals. Koeltechniekers worden er geholpen met advies en onderdelen. Naast een afhaalbalie is er ook een nachtcontainer voor afhalingen na de kantooruren.

Heylen Group is betrokken als langetermijninvesteerder in het bedrijf. “Met de Heylen Group gaan we Creative Cooling Group maximaal ondersteunen”, zegt Wim Heylen, executive chairman van Heylen Group en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Creative Cooling Group . “We zijn in snelheid moeten verhuizen, maar je moet niet blijven wachten. Op 80% moet je gas beginnen geven. We zetten hier in op lokale tewerkstelling, en zoeken dan ook mensen die het bedrijf mee groter willen maken.”

Creative Cooling Group is het moederbedrijf van DRU International, AFM Refrigeration en Airco Sinclair. De organisatie is wereldwijd actief in de sector van de koel- en vriezerdisplays. De groep bouwt voort op de kennis en expertise van AFM en DRU, die sinds 1988 actief zijn. Creative Cooling Group heeft zijn hoofdkwartier in België en telt 30 werknemers.