Coöperatie Hoogstraten verwacht minimale productie van aardbeien en tomaten

HOOGSTRATEN - De gestegen energieprijzen hebben een serieuze impact op de glastuinbouwsector. Bij Coöperatie Hoogstraten verwachten ze voor tomaten en aardbeien een terugval naar ongeveer een tiende van de normale productie. Daarnaast zorgt een virus nog voor een extra probleem bij de tomatenteelt. “Het zijn uitdagende tijden voor onze sector.”

Coöperatie Hoogstraten verhandelt normaal gezien het hele jaar door aardbeien en tomaten. In de winter is de productie afkomstig van belichte en verwarmde teelt in serres. “De productie gaat deze winter heel wat lager zijn”, vertelt marketing manager Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten. “Dat zien we niet alleen bij ons, want de hele glassector in Noord-West Europa is getroffen. Zowel bij tomaten als aardbeien vallen we terug op minimale aanvoer, waarbij slechts 10 à 15% van de normale productie beschikbaar is. Dat wordt vooral duidelijk in de maanden januari, februari en maart. Door de hoge gasprijzen is de belichte en gestookte teelt niet rendabel meer in deze periode.”

“Je kan ook niet alles doorrekenen aan de consument, want die wordt ook getroffen door een sterke inflatie”, zegt Engelen. “Als het product te duur wordt, gaat de verkoop stilvallen en dan is de schade nog veel groter.”

Geen jaarrondproductie meer

“We gaan een vijftiental jaren terug in de tijd. Toen kenden we bij Coöperatie Hoogstraten nog geen jaarrondproductie van aardbeien en tomaten”, vertelt Jan Engelen. “Alleen staat er nu wel de nodige infrastructuur en zijn de bedrijven uitgebouwd met de nodige werkkrachten. De impact op volume en omzet zullen we moeten afwachten. Het staat nu al vast dat er na maart meer geproduceerd wordt. Maar dat wil niet zeggen dat daarvoor een correcte prijs gerealiseerd kan worden. Coöperatie Hoogstraten is alvast gestart om dit zo goed mogelijk voor te bereiden.”

Virus ToBRFV

“Naast hoge gasprijzen speelt bij tomaten het virus ToBRFV ook nog een grote rol”, legt Engelen uit. “Dat wordt misschien wat vergeten door de energiecrisis, maar is net zo goed een heel grote uitdaging voor de sector.”

Stoffels Tomaten in Rijkevorsel heeft elf hectare aan serres om het hele jaar door te kunnen produceren en rechtstreeks te leveren aan supermarkten. Zaakvoerder Paul Stoffels gaf recent in onze zusterkrant De Standaard aan dat het een moeilijke winter wordt. “Het systeem staat onder druk door de hoge energieprijzen en anderzijds de supermarkten die niet graag de prijzen verhogen.”

Concurrentie uit het zuiden

Stoffels verwacht dat supermarkten deze winter kiezen voor tomaten uit zuiderse landen, waar geen stookkosten zijn. Bij Stoffels Tomaten blijven de serres de volgende maanden niet leeg. Hooguit ­worden enkele productlijnen tijdelijk geschrapt en wordt er met teelten geschoven. “Misschien is de productie vandaag niet rendabel. Maar ze ­loslaten is misschien nog erger”, zegt Paul Stoffels.

Paprika geen probleem

Voor paprika verwacht Coöperatie Hoogstraten niet veel veranderingen. “De productie stopt traditioneel eind oktober of begin november en start dan opnieuw op eind februari”, legt Jan Engelen uit. “Volgend jaar is de start wellicht iets later, maar wellicht zal deze teelt niet veel gaan wijzigen. Algemeen kunnen we zeggen dat het uitdagende tijden zijn voor onze sector. We hopen dat de Belgische consumenten begrip hebben voor deze situatie. Onze telers blijven alvast hun best doen zodat er snel weer lokale groenten en fruit beschikbaar zijn.”