HALNET Chris Dirx van Posetron toont de batterijcellen die met elkaar verbonden zijn. — © ram

Coöperatieve energievennootschap Halnet neemt opslagbatterij in gebruik

Halnet, de energiecoöperatie van een aantal land- en tuinbouwers in Hal in Minderhout (Hoogstraten), heeft geïnvesteerd in een opslagbatterij. Die maakt het mogelijk om de groene stroom die niet onmiddellijk nodig is bij een afnemer tijdelijk te bewaren. Daarnaast heeft Halnet ook een aanvraag ingediend om erkend te worden als energiegemeenschap.

Bij de meeste land- en tuinbouwers in Hal liggen zonnepanelen op de daken. In plaats van de elektriciteit die ze zelf niet nodig hebben op het net te zetten, wordt die via het drie jaar geleden opgerichte Halnet verkocht aan de buren. De opgewekte energie van Halnet komt overeen met het jaarverbruik van een 75-tal gezinnen. “De coöperatie investeert bij de aangesloten leden”, zegt voorzitter Tom Mertens van Halnet. “De investering van de batterij wordt afgeschreven op twaalf jaar. Het systeem maakt het gemakkelijker om het zelfverbruik en de pieken in de afname op te volgen. De batterij kan tussen twee EAN-nummers communiceren, maar de wetgeving staat nog niet op punt.”

“Onze bedoeling is om de volgende jaren de werking van de batterij beter te leren kennen en ook de verschillende verdienmodellen te onderzoeken. We hebben een aanvraag ingediend om erkend te worden als energiegemeenschap. In de toekomst willen we als één speler actief zijn op de energiemarkt en zowel boeren als burgers integreren in ons verhaal, want het is een win-winsituatie.”

De batterij heeft een capaciteit van 450 kilowattuur. — © ram

Omvormer

De batterij van thuisbatterijproducent Posetron staat op het bedrijf van Yves De Bie. De beschikbare energie kan lokaal gebruikt worden op momenten dat de energiekost op het net hoog is. “De batterij heeft een op- en ontlaadvermogen van 150 kilowatt”, legt bestuurder Chris Dirx van Posetron uit. “De capaciteit bedraagt 450 kilowattuur. In de installatie zijn de batterijcellen met elkaar verbonden. Via de zonnepanelen komt de energie rechtstreeks naar de batterijen. Om de elektriciteit te leveren aan de afnemer, is een omvormer nodig.”

Halnet is een voorbeeld voor het project Buurtstroom van boer en burger, waarin Boerenbond de beste manieren probeert te vinden om lokaal opgewekte energie te gebruiken en verhandelen. “Mensen in een energiecoöperatie hebben 30% minder elektriciteit nodig”, vertelt Tom Schaeken van Buurtstroom. “De unieke troef van het innovatieve samenwerkingsverband is dat je netto energie levert. Europa heeft een richtlijn gemaakt om lokale energiemarkten te starten en Vlaanderen stimuleert sinds vorig jaar de mogelijkheden voor energiedelen.”