Nieuws Kempen Corona-uitbraak bij Turnhouts maatwerkbedrijf

Corona-uitbraak bij Turnhouts maatwerkbedrijf

Corona-uitbraak bij Turnhouts maatwerkbedrijf

Bij maatwerkbedrijf A-kwadraat uit Turnhout zitten ongeveer 100 van de 600 medewerkers in quarantaine na een uitbraak van het coronavirus. Het gaat voornamelijk om productiearbeiders van de vestiging aan de Everdongenlaan. Er werd een intern coronatestcentrum opgezet om zoveel mogelijk collega’s te kunnen testen.

De eerste resultaten zijn alvast heel hoopgevend: de 165 collega’s die op donderdag en vrijdag getest werden, kunnen maandag allemaal terug aan de slag. Het lijkt er dus op dat het virus niet in andere vestigingen van het bedrijf is kunnen doordringen.

Regionale ondersteuning

Omdat de uitbraak een regionale impact heeft, beraadde Eerstelijnszone (ELZ) Kempenland zich samen met de lokale besturen over bijkomende maatregelen en ondersteuning. “Bij A-kwadraat werken mensen uit de ruimere regio”, zegt dokter Kris Bayens, voorzitter van de ELZ. “Niet alleen de positief geteste medewerkers zelf, maar ook hun gezinnen en nauwe contacten zijn getroffen. Om de verspreiding van het virus onmiddellijk te stoppen, moeten zij mee in quarantaine.”

Extra veiligheidsmaatregelen

Intussen zijn op alle vestigingen van A-kwadraat verstrengde maatregelen van kracht, bovenop de reeds geldende: volledige mondmaskerplicht en een strikte scheiding tussen de verschillende afdelingen. Door deze laatste maatregel moeten sommige orders in overleg met klanten opnieuw worden ingepland. Gelukkig kan A-kwadraat daarbij rekenen op de hulp van collega-maatwerkbedrijven, zoals Lidwina uit Mol.

Uiteraard werden de werkplaatsen al maanden geleden coronaproof ingericht, met extra afstand tussen de werkposten, strikte handhygiëne, gespreide pauzetijden, geen carpooling, enzovoort. Wie kan, werkt thuis en alle medewerkers krijgen elke dag een mondmasker. “Regelmatig gebeuren er in de productieafdelingen veiligheidsrondgangen door ons coronateam”, zegt Jan Boeckx, algemeen directeur van A-kwadraat. ” We sensibiliseren ook met T-shirts, richtlijnen van onze organisatiemascotte Akke of een gezamenlijk pamflet met de vakbonden.”

A-kwadraat blijft haar medewerkers motiveren om zich ook buiten de bedrijfsmuren aan de coronaregels te houden. “Naast werk geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, behoort ook permanente opleiding en vorming tot de missie van A-kwadraat”, gaat Jan Boeckx verder.

Over A-kwadraat

A-kwadraat is in 2019 ontstaan uit de fusie van Amival en Alito. Het maatwerkbedrijf biedt werk aan meer dan 500 personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit haar historische inbedding in het bedrijfsleven in de regio rond Turnhout – waar healthcare en voeding grote spelers zijn – ontwikkelde A-kwadraat expertise in die sectoren. Daarnaast heeft A- kwadraat 4, het voormalige Alito, al meer dan dertig jaar ervaring opgebouwd in de houtsector en sinds begin jaren 2000 ook in groenonderhoud.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Kempen
Kempen

Wie koopt de Reflex of de Cobra?

Er komt een nieuwe en exclusieve Monopoly-uitgave: Monopoly Discotheken. Op het bord is er plaats voor 22 legendarische discotheken uit het… Lees meer

Geel, Lille
Geel

4 faillissementen in de Kempen

De Rechtbank van Koophandel in Turnhout heeft deze week 4 faillisementen uitgesproken. Schuldeisers kunnen binnen de termijn van 30 dagen… Lees meer