Nieuws Kempen Coronacrisis en investeerder doen Mollywood de das om

Coronacrisis en investeerder doen Mollywood de das om

Foto Isopix

Coronacrisis en investeerder doen Mollywood de das om

MOL – De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft Mollywood BV failliet verklaard. Het Molse bedrijf financierde meer dan 130 filmprojecten via Tax Shelter, waaronder de film Hasta la Vista en de televisiereeksen Cordon en Gent-West. De coronacrisis en een financieel dispuut met een investeerder liggen aan de basis van het faillissement.

Mollywood BV werd in 2009 opgericht door broers Guy en Wilfried Van Baelen als zusterbedrijf van de wereldvermaarde Galaxy Studios en richt zich op het financiering van filmprojecten via Tax Shelter. Dat is een fiscale regeling die de productie van audiovisuele projecten aanmoedigt. Bedrijven kunnen via Tax Shelter investeren in een audiovisueel project zoals een film of een televisieserie en daarmee rekenen op een fiscaal voordeel.

 

Mollywood BV werd in 2009 opgericht door broers Guy en Wilfried Van Baelen. Foto Bert De Deken

De Turnhoutse rechtbank van koophandel verklaarde Mollywood BV onverwacht failliet. Aan de basis liggen zowel de coronacrisis als een financieel dispuut met een investeerder. “De uitspraak van de rechter hadden we totaal niet verwacht”, zegt medezaakvoerder Wilfried Van Baelen.

“De coronacrisis heeft een zware impact gehad op de filmsector en ook Mollywood BV is daar niet gespaard van gebleven. Ondanks de alombekende situatie had een investeerder nog een vonnis weten te bekomen over een tegoed dat we nog moesten betalen. We hadden een haalbaar afbetalingsplan voorgelegd, maar de investeerder vond het plan onvoldoende. Bovendien vroeg de investeerder pas de dag voor de zitting om een extra garantie die we op zo’n korte termijn niet konden geven.”

Mollywood BV financierde meer dan 130 filmprojecten, waaronder Noordzee Texas, Hasta la Vista, Filth, Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft, Kenau, Eisenstein in Guanajuato en Bankier van het Verzet. Ook de televisieseries Cordon en Gent-West waren voorbeelden van producties die Mollywood BV mee mogelijk maakte. “We hebben met Mollywood niet alleen projecten in België gerealiseerd, maar ook Franse, Duitse en Engelse films in coproducties”, vertelt Van Baelen. “We hebben veel prachtige filmprojecten met succes gerealiseerd. Zo werd Dood van een Schaduw die bekroond werd met een Oscar nominatie en enkele producties haalden zelfs de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes, onder meer Camiel Borgman.”

Het faillissement heeft enkel betrekking op Mollywood BV. “We hebben met Mollywood Live BV ook een firma die volledig actief is in de sector van Podiumkunsten en die staat volledig los van Mollywood BV”, zegt Van Baelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.