Nieuws Kempen Coronaslachtoffer: Belartisan Turnhout gaat vanaf volgende week uitverkopen en stopt daarna

Coronaslachtoffer: Belartisan Turnhout gaat vanaf volgende week uitverkopen en stopt daarna

Coronaslachtoffer: Belartisan Turnhout gaat vanaf volgende week uitverkopen en stopt daarna

TURNHOUT – De Turnhoutse winkel van Belartisan is een tastbaar voorbeeld van welke economische impact de coronacrisis kan hebben. Vandaag heeft zaakvoerder Tom Vanderostijne bekend gemaakt dat zijn winkel moet stoppen. Doordat er twee maanden geen inkomsten zijn geweest, was de situatie voor de handelszaak niet langer houdbaar. Wanneer vanaf maandag de winkels weer open mogen, is dat bij Belartisan om een uitverkoop te houden.

5 jaar geleden werd Belartisan Turnhout boven de doopvont gehouden, als franchise van een reeds bestaand concept. De zaak verkoopt louter Belgische eetwaren met als doel het promoten van Belgische streekproducten om zo de lokale economie te ondersteunen.

“Het concept werkte wel. Klanten zijn meegegaan in het verhaal en bleven er samen met ons in geloven. Tot midden maart, vanaf dan stond alles stil. En terecht, gezondheid gaat altijd boven alles”, vertelt zaakvoerder Tom Vanderostijne. “De situatie heeft wel een enorme impact gehad op onze winkel. De overheadkosten blijven, terwijl er geen inkomsten meer waren. Dat kunnen wij als jong bedrijf niet dragen, waardoor we met spijt in het hart een zware knoop hebben moeten doorhakken. Het is helaas niet meer haalbaar om het Belartisan Turnhout verhaal op een verantwoorde en gezonde manier verder te zetten.”

Afronden

De winkel zal definitief sluiten op 1 juli. Tot die tijd houdt Belartisan een uitverkoop van zijn voorraad.

“Vanaf 13 mei zijn we opnieuw open met aangepaste openingsdagen”, licht Tom Vanderostijne toe. “Klanten kunnen nog bij ons terecht op woensdag, donderdag en vrijdag. Op de voorraad die nog beschikbaar is, geven we ronde kortingen. Omdat vanaf 11 mei de winkels weer open mogen, zal er hier ook weer wat ‘flow’ zijn. De voorbije weken zag je vrijwel niemand op straat.”

Herbronnen

Vanderostijne baatte Belartisan uit met nog één medewerker. Beiden moeten vanaf juli op zoek naar iets nieuws. Het is nog niet duidelijk wat dat wordt. Laat staan of op termijn een nieuwe start van de winkel tot de mogelijkheden behoort.

“Daarvoor zou je een glazen bol moeten hebben”, meent Tom Vanderostijne. “Er is nu nog totaal geen zicht op hoe de economie zich zal optrekken. En ook niet op hoe consumenten zullen reageren. Ikzelf heb gelukkig wel 20 jaar ervaring én goede contacten in de voedingssector. Het klinkt misschien cynisch, maar dat komt nu goed van pas. Eerst geven we hier bij Belartisan onze klanten graag nog de kans om voor een laatste keer te genieten van onze Belgische specialiteiten. We willen onze trouwe klanten duizend keer bedanken voor de afgelopen 5 jaar. En blijf vooral lokaal kopen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.