Copy Plus Turnhout Ria Nijs en Danny Van Gestel snijden bij hun afscheid de taart aan die ze van buren, vrienden en familie na 32 jaar Copy Plus hebben gekregen. — © Hans Otten

Danny en Ria stoppen na 32 jaar definitief met Copy Plus: “In al die tijd niet één week vakantie genomen”

Met de sluiting van het kopieercentrum Copy Plus in de Turnhoutse Otterstraat komt echt een tijdperk ten einde. Want dergelijke copy centers worden een steeds zeldzamer fenomeen. Maar voor Danny en Ria Van Gestel-Nijs, die dit jaar beiden 66 jaar worden, begon die drie decennia hard werken te wegen.

“Ik denk niet dat mijn ouders in die 32 jaar ooit één week vakantie hebben genomen”, mijmert dochter Inge Van Gestel. “Zelfstandigen, hé.” Haar ouders Danny en Ria trokken zaterdagmiddag voorgoed de deur van hun zaak Copy Plus achter zich dicht. Maar voor dat speciale moment vieren ze hun afscheid met vrienden en buren uit de Otterstraat. Ook schepen Stijn Adriaensens (N-VA) is van de partij, niet alleen om het uitbaterspaar vanuit de stad geluk te wensen voor de komende jaren, maar ook als oud-buur.

“Ik ben mijn advocatenkantoor hier verderop in de Otterstraat begonnen, maar de buurt sloot mij meteen in haar warme armen”, zegt Adriaensens. “Ik kwam vervolgens meerdere keren per week over de vloer bij Danny, Ria en Linda (zus van Ria, die 32 jaar lang meehielp in de zaak, red.) om mijn dossiers te kopiëren. Eigenlijk staan zij mee aan de wieg van mijn eigen carrière, want ik kwam in het wijkcomité terecht, om later door te groeien naar de stedelijke handelsadviesraad en Unizo Turnhout, om ten slotte schepen te worden.”

Schepen Stijn Adriaensens helpt Ria en Danny bij het finaal sluiten van hun zaak in de Otterstraat. — © Hans Otten

Stencil

De winkel in de Otterstraat mag dan een relatief smalle gevel hebben, het pand loopt onwaarschijnlijk diep door. De grote ruimtes staan nokvol kopieermachines in alle types en formaten, boekbindapparaten, snijmachines en zelfs twee heuse drukpersen. “Ik ben drukker van opleiding”, vertelt Danny Van Gestel. “Nadat ik twaalf jaar voor drukker had gestudeerd, ben ik aan het werk gegaan bij drukkerij Proost. Na zestien jaar kreeg ik het aanbod om een klein kopieercentrum op de Grote Markt over te nemen. Kopieerapparaten kwamen toen nog maar pas in beeld, tot dan toe werd alles nog gestencild. Ik heb die kans gegrepen en heb er nooit spijt van gehad.”

Copy Plus verhuisde al snel van de markt naar de Otterstraat. “Het begon met het copy center, waarna we uitbreidden met de verkoop van papier, schoolgerief en kantoorbenodigdheden. Ik heb achteraan nog twee drukmachines staan in twee en vier kleuren. Maar de evolutie is heel snel gegaan. Als je een nieuw kopieerapparaat kocht, kwam er een half jaar later al een betere versie uit en zat je daar met je oude rommel.”

Het pand loopt heel diep door en staat nokvol machines. — © Hans Otten

Alles verkopen

In deze tijden van digitalisering en papierloze werkomgevingen bleef Copy Plus stevig overeind. Meer nog, de zaak zag het werk na corona zelfs nog toenemen. “We hebben altijd veel scholieren en studenten over de vloer gekregen die hun eindwerk moesten afdrukken en binden. Maar we hadden net zo goed heel wat bedrijven, organisaties en verenigingen als klant. Na zoveel jaar bouw je natuurlijk enorm veel expertise op en kon je mensen met al hun vragen verder helpen. Het waren 32 jaar van keihard werken, veel plezier beleven en vriendelijk zijn tegen de klanten, dan krijg je vriendelijkheid terug.”

Ria is 66 geworden, Danny bereikt die leeftijd in juli. “Klanten vinden het jammer dat we stoppen, omdat we de enige zaak in een wijde omtrek zijn waar je voor van alles terechtkan. Ja, we zouden er nog tien jaar bij kunnen doen, maar dan kunnen ze ons misschien recht naar het rusthuis brengen. Dan gaan we liever nog een beetje profiteren van het leven zolang we ons nog goed voelen. De machines en het pand gaan we verkopen. Een gebouw van 55 vierkante meter in het hart van de stad aan een straat die binnenkort door de stad opgewaardeerd wordt: ik denk wel dat er belangstelling voor zou kunnen bestaan.”