Nieuws Kempen DCA helpt bij de recuperatie van werfwater

DCA helpt bij de recuperatie van werfwater

DCA helpt bij de recuperatie van werfwater

BEERSE/OLEN/WICHELEN – De Kempense bouwonderneming DCA heeft van een werf in het Oost-Vlaamse Wichelen meteen een proefproject gemaakt om aan waterrecuperatie te doen. Het opgepompte grondwater aan de werf wordt opgevangen in een container en gratis ter beschikking gesteld van de buurtbewoners en de landbouwers in de omgeving.

DCA is doordrongen van het belang om voortaan verstandiger om te gaan met onze waterreserves en waterverbruik. Dat brengt het nu in de praktijk aan een werf in de Wanzelestraat in Wichelen, waar aan de riolering wordt gewerkt. Het opgepompte grondwater wordt er opgevangen in een container en gratis ter beschikking gesteld van bewoners en land- en tuinbouwers om gras en gewassen te besproeien.

Voorlopig gaat het nog om een proefproject. “Maar we staan er zeker voor open om dit op alle grote werken in te voeren. De kostprijs van het project, 4.000 euro en 30 euro per dag voor de container, wordt door alle partijen van deze werf gedeeld”, zegt projectverantwoordelijke Bob Dierick van Besix.

DCA zorgde voor een een constructie die het opgepompte grondwater verzamelt in een container van 6m lang, 3m breed en 2m hoog. Die container kan 40.000 liter water opvangen. Buurtbewoners mogen gratis water komen tappen met kraantjes die ze op de container kunnen monteren. Landbouwers kunnen met een slang water uit de container halen. Het is de bedoeling dat de container gedurende het volledige project wordt gebruikt. Wanneer de werken opschuiven, verhuist ook de container mee. Belangrijk om weten is wel dat het niet gaat om drinkwater, maar het zogenaamde bemalingswater is wel geschikt om planten of de tuin te besproeien.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.