Nieuws Kempen De Kempen: vruchtbare grond voor ondernemers

De Kempen: vruchtbare grond voor ondernemers

De Kempen: vruchtbare grond voor ondernemers

Naar aanleiding  van de ledenontmoeting van Voka Kempen op 25 september deed Graydon een grondige doorlichting van het Kempense bedrijvenlandschap. De resultaten waren verrassend, aldus Marleen Miechielsen op www.graydon.be. Zo zien we bijvoorbeeld een flinke stijging van het aantal bedrijven sinds het uitbreken van de crisis.  Ook blijken de Kempense bedrijven heel gezond.

Aantal ondernemingen: + 7,43%
In de Kempen, voor het onderzoek beperkt tot het arrondissement Turnhout, zijn er  45.730 actieve ondernemingen. Dit  zijn  vennootschappen, eenmanszaken, verenigingen en enkele andere rechtsvormen, zoals parastatalen. Opvallend is dat ondanks de crisis het aantal ondernemingen is gestegen met +7,43%. Vooral de vennootschappen kenden een sterke groei van maar liefst +16%.

Kempen is echte KMO-regio
De Kempen kent zeer veel KMO’s. Tachtig procent van de bedrijven stelt geen personeel te werk. Maar tegelijkertijd zijn er toch een aantal grote ondernemingen die echt tot de absolute wereldtop behoren. Denk maar aan Janssen Pharmaceutica, BP, Metallo-Chimique, Soudal en vele  anderen.

De 10 grootste bedrijven in de Kempen realiseren  meer dan 7 miljard euro omzet. Dit is 35% van de totaalomzet die gerealiseerd wordt door de 1.848 Kempense vennootschappen die een volledige jaarrekening met omzet publiceren.

Bedrijven zijn financieel gezond
De financiële gezondheid van de Kempense bedrijven is opvallend beter dan in Antwerpen en Vlaanderen in het algemeen.  We telden slechts 2.097 bedrijven met acute knipperlichten ( 4,59%), terwijl dit in het Antwerpse gemiddelde 10,6% bedraagt. In heel Vlaanderen ligt dit op 8,8%. Acute knipperlichten betekent dat de kans op faillissement zeer groot is.

Het aantal faillissementen is dit jaar in de Kempen ook een stuk lager (-30,6%) dan  in 2013. Opvallend is dat het  veel sterker gedaald is  dan in de rest van Vlaanderen.

Aantal starters ligt gemiddeld hoger
Het aantal starters daalt, net zoals in de rest van Vlaanderen, ook in de Kempen. Toch zien we dat de voorgaande jaren de daling gemiddeld minder groot is dan in de rest van het land. Dit jaar is het evenwel anders. In Vlaanderen en Antwerpen merken we een stijging van het aantal starters. In de Kempen nog steeds een lichte daling.

Verklaringen voor het succes
Wat verklaart deze goede cijfers? Als chauvinistische Kempenaar gelooft Marleen Miechielsen graag dat de verklaring zit in het gezond verstand en de voorzichtigheid die  een Kempenaar kenmerkt. Maar er zijn uiteraard ook objectieve verklaringen voor het succes. Zo blijkt uit een studie van Graydon rond betaalgedrag dat de Kempense bedrijven goede betalers zijn. Dit heeft een positieve invloed op de hele economie. Want wie goed betaald wordt, kan zelf goed betalen en kan meer investeren. Dit zijn elementen die bijdragen tot een meer rendabele onderneming, die bovendien omwille van deze rendabiliteit ook betere voorwaarden met leveranciers en klanten kan bedingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer