De Sprong en Kringwinkel Zuiderkempen geven bouwafval een tweede leven

Na een bouwproject blijven op werven vaak nog heel wat materialen achter. Voor bouwfirma’s hebben aangebroken palletten bakstenen, klinkers, hout of bekistingsmaterialen geen enkele waarde meer, en die producten belanden vaak in de container. Zonde, vonden Bart Quirijnen van De Sprong en Kris Ooms van Kringwinkel Zuiderkempen. In samenspraak met een grote bouwfirma bedachten ze in het kader van het Social Innovation Lab traject van SPK een unieke samenwerking die leidt tot reductie van bouwafval, de valorisatie van bouwproducten én de verhoging van de veiligheid op de werf. Een keten die in Vlaanderen nog niet bestaat.

Het Social Innovation Lab traject van SPK wilde samenwerkingen stimuleren tussen de sociale en de reguliere economie. “In juli zijn wij in het kader van dat traject gesprekken aangegaan met een belangrijke bouwfirma in onze regio. Zij kampten met werven die moeilijk opgeruimd geraken en met heel wat afval, materiaal dat voor hen niet meer kan dienen, maar eigenlijk nog perfect bruikbaar is. Uiteindelijk kwamen wij tot een samenwerkingsconcept dat uitgerold kan worden naar andere bouwbedrijven”, zegt Bart Quirijnen.

Bij De Sprong werd een vaste ploeg samengesteld van vier vaste medewerkers die ter beschikking staan van bouwbedrijven. “Hun opdrachtenpakket kan bestaan uit het opruimen, reinigen, inventariseren en stockeren van werkmateriaal. Zij kunnen afval en herbruikbare materialen selecteren en sorteren. Maar zij kunnen ook werfhekken of spandoeken plaatsen, de werf opruimen en doorgangen vrijmaken. Deze vaste ploeg krijgt een speciale opleiding en zal beschikken over de nodige VCA-attest om te voldoen aan de veiligheidseisen in de bouwsector. Het ophalen van herbruikbare materialen gebeurt dan weer door mensen van Kringwinkel Zuiderkempen en komt terecht in een bouwmarkt. Zo krijgt het materiaal dat anders weggegooid wordt, een tweede leven.”

De win-win is duidelijk. “De synergie maakt een wisselwerking tussen de sociale en reguliere economie mogelijk. De veiligheid op de werf neemt toe en het opruimen gebeurt systematisch. De technisch geschoolde mensen van bouwfirma’s kunnen zich meer toeleggen op hun vak dat onze mensen niet beheersen. Afvalfracties worden beter gesorteerd en herbruikbare materialen krijgen een tweede leven. De frequentie van onze dienstverlening gebeurt in overleg met de klant. Dat kan zowel structureel als op afroep en gebeurt altijd via een vaste contactpersoon.”

De Sprong
De Sprong is een sociale werkplaats opgericht in 1999, en stelt een 45-tal doelgroepmedewerkers te werk, 15 omkaderingsleden en 27 arbeidszorgmedewerkers. De Sprong is actief in groenonderhoud voor lokale besturen en bedrijven, en werkt samen met een aantal bedrijven en instanties op vlak van recyclage. De Sprong heeft vestigingen in Meerhout, Olen en Mol.

Kringwinkel Zuiderkempen
Kringwinkel Zuiderkempen stelt in totaal 138 FTE tewerk in allerlei activiteiten: integrale textielinzameling, energiesnoeiers, klus- en verhuisdienst, arbeidszorg. Het heeft verschillende vestigingen o.a. in Balen, Geel, Heist-op-den-Berg en Laakdal.