De stekker gaat uit roomijs Adriaantje

We meldden gisteren al het faillissement van de nv Vareco uit de Ambachtstraat in Beerse. Het gaat om de vennootschap die de roomijs onder de merknaam Adriaantje op de markt brengt. Volgens curator Katty Somers is de faling het gevolg van faillissementen van klanten en van het einde van een contract met een belangrijke klant in Japan.

De naamloze vennootschap werd opgericht in 1986 maar de naam Adriaantje is al veel ouder. Vanaf 1836 was Adriaantje al een gebakkraam op kermissen in heel Vlaanderen, lezen we op de website van het bedrijf. De kraam stopte in 1977 maar werd voortgezet in de vorm van een tearoom-ijssalon in Schilde. Daarvoor werd ook eigen roomijs gemaakt, wat in 1982 leidde tot de oprichting van Adriaantje Roomijs.

Tot aan het faillissement gisteren produceerde het bedrijf niet alleen schepijs maar een volledig assortiment ijsproducten, die werden geleverd aan horeca, groothandels en ijsventers. Er waren nog 4 medewerkers in dienst, die door de curator worden ontslagen. De zaakvoerders legden zelf de boeken neer.

Kandidaat-overnemers
“Het gebouw is een jaar geleden verkocht en werd door de vennootschap verhuurd”, zegt curator Katty Somers, die vanmorgen een plaatsbezoek bracht. “Verder zijn er kantoren, productiemachines en een vriesruimte met een vrij grote voorraad. We gaan nu in eerste instantie een inventaris maken en bepalen wat eigendom is van de vennootschap. In elk geval zijn dat de grondstoffen en de voorraden.”

Het bedrijf werkte vorig jaar een tijd onder WCO en was bezig met een afbetalingsplan. “Volgens de zaakvoerders betekende het wegvallen van een belangrijke Japanse klant het einde van het bedrijf”, aldus nog de curator. Die is intussen al gecontacteerd door geïnteresseerden voor een overname. “Daarvoor is het nu nog te vroeg. We gaan eerst alles op een rij zetten.”